dimarts, 31 de gener del 2012

56 anys després de la onada Siberiana de1956...

-METEOROLOGIA HISTÒRICA-

Vegeu però la situació que s'aproxima 2-2-2012 té força coincidències amb la invasió d'aire Siberiana de Febrer de 1956:

-Primera- És produeix 56 anys exactes després de 1956
-Segona- Totes dues van estar precedides per un hivern suau (Desembre i Gener)
-Tercera- Les dues s'inicien en 2 de Febrer.
-Quarta- Tenen situacions sinòptiques similars, compareu els 2 mapes sinòptics:


Situació sinòptica de 3 Febrer de 1956 font:http://www.tiempo.com

Situació prevista per 4 Febrer 2012 font:wetterzentrale.de

Masses coincidències?
A mode d'exemple la Onada de fred de 1956 és de les més dures de la història, va causar morts, congelacions, va matar oliveres, boscos, gelades negres, van rebentar canonades, va apèreixer gel  parcialment en algunes raconades del mediterrani, fins i tot va congelar parcialment el riu Ebre a Tortosa, etc... i va durar 22 dies!

Finalment aquí teniu la simulació del que podria passar a partir del 2 de Febrer a Reus segons meteopt, sobre el model GFS, espectacular!, dona 9,4mm a Reus i desde les 00-03 hores de la matinada del dijous, ja en forma de neu! vegeu, el meteograma de Reus, encertaran?

 font:meteopt, sobre el model GFS de les 12z (Act.31-1-12)
.
i l'aire fred el dia 1 de Febrer es trobarà així a les 12 del migdia, trucant a les portes de França:

Font:elaboració pròpia a partir de Meteoswiss
.

dilluns, 30 de gener del 2012

Onada de Fred Siberiana a partir de Dijous 2 de Febrer 2012

Si els models tenen la raó la situació a partir de dijous, serà la onada més freda que hem tingut almenys desde el Gener de 2005 i potser del que duem de segle. Anem a pams, si es compleixen previsions:

-PRONÒSTIC-

-Dimecres 1 de Febrer 2012-
 Al matí es gesta una pertorbació entre el País Valencià i les illes Balears, que començarà a injectar vents allevantats (E) que aportaran humitat i ja a partir de la tarda començarien les primeres precipitacions a la costa amb la cota de neu d'uns 1000-900 metres inicialment però baixant ràpidament. Després les precipitacions s'anirien generalitzant i la cota de neu baixaria per l'entrada d'una massa d'aire fred a nivells mitjos de l'atmosfera evolucionant de -20 a -30ºC a 500 hPa (uns 5.500m) i dels 0 als -10ºC a 850hPa (uns 1.500m). Posteriorment la pertorbació s'anirà profunditzant i el vent s'anirà agregalant (NE) aportant també aire més fred en superfície, així la cota anirà baixant a la nit és situaria a uns 600-500m, vegeu el mapes per dimecres del GFS:
situació a les 00UTC 2/2/12 (GFS model) Font:meteosim
situació a les 06UTC 2/2/12 (GFS model) Font:meteosim

-Dijous 2 de Febrer 2012-
De matinada i potser al mati continuaria nevant a tan sols 400m de matinada i baixant al matí a 300m i de cara al migdia i la tarda a tans sols 100-200m en cas que continues nevant, dic en cas de que continues nevant perquè a partir de llavors entraria en superfície una massa d'aire molt més freda i seca d'origen siberià que inhibirà ràpidament les precipitacions, alhora que accentuarà la caiguda de les temperatures i reforçarà notablement el vent de Gregal d'origen continental, sobretot a la costa. La nit de dijous seria molt freda atenció amb les glaçades generals a quasi tota catalunya, excepte la estreta franja litoral.
situació a les 12UTC 2/2/12 (GFS model) Font:meteosim
situació a les 18UTC 2/2/12 (GFS model) Font:meteosim

-Divendres 3 de Febrer i sobretot cap de Setmana 4-5 Febrer 2012-
Ja no hi haurien precipitacions, però el fred seria extrem, i a més amb una sensació de fred notable pel vent intens de Gregal, Si es produís alguna nevada (molt poc probable) serien a cota 0! Glaçades generals i molt intenses inclòs a la costa i en alguns llocs on el vent encalmi podrien produir-se registres històrics!

Situació per a la matinada de dissabte 4 de Febrer a les 6UTC 4/2/12
Mapa de manual d'onada de fred sec Siberià

-Nota- les prediccions s'han realitzat dilluns 30 de Gener al matí i poden tenir algunes variacions sobretot en el tema neu, però sembla que el fred el tenim assegurat per a finals de setmana.

divendres, 27 de gener del 2012

Primer episodi de fred intens a partir de diumenge 29 gener 2012

Primera situació meteorològica interessant del que portem d'any:

-PRONÒSTIC-

Els mapes del GFS donen una situació, de fred intens per aquest diumenge amb una bossa d'aire fred a 5500m d'uns -30/35ºC, i una isohipsa a 1500m d'uns -4/5ºC, en cas que hi hagués precipitació  la cota de neu seria baixíssima d'uns 300-400m:

 imatge dels GFS per a les 12:00 UTC del migdia
  imatge dels GFS per a les 18:00 UTC de la tarda

  previsió dels GFS per a les 0:00 h. UTC de dilluns.

Però es que la situació encara es torna més interessant per a la matinada de dimarts, on el model GFS, encara es més interessant, on fins i tot marca precipitació entre 5-10 mm a una cota de neu de 0/200m, a la costa Daurada:

Situació per a la matinada del 31 de Gener (dimarts a les 6:00 UTC)


Isohipses a 1500m de -5/-10ºC

Precipitacions previstes per la matinada de dimarts amb 5-10mm amb cota de neu de 0/200m


Si es complís aquesta situació tindrem enrenou, al camp de Tarragona amb nevades!
Font: wetterzentrale.de

-AVÍS- De totes maneres cal prendre aquestes previsions amb molta cautela, ja que el més probable es que hi hagin petites variacions que variaran la previsió, sobretot amb el tema de la neu, però sembla que almenys el fred esta assegurat. Seguirem la situació, que passarà? 

 De moment, aquestes són les temperatures mínimes diumenge 29 gener 2012:
- Reus (Av. Bellisens) +0,4ºC; Reus (Aeroport) +1,0ºC; Reus (c.Vinebre) +1,2ºC; Reus (Av.Vilaseca) +3,5ºC; Reus (c.Vallroquetes) +3,6ºC.
- La Mussara (980m) -2,8ºC; Prades (945m) -3,7ºC; Tossal de la Baltassana (1203m) -4,2ºC.

Temperatures mínimes dilluns 30 gener 2012:
- Reus (Av. Bellisens) +1,1ºC; Reus (Aeroport) -2,0ºC; Reus (c.Vinebre) +2,6ºC; Reus (Av.Vilaseca) +3,6ºC; Reus (c.Vallroquetes) +3,2ºC; Reus (Carretera de Falset) +2,7ºC.
- La Mussara (980m) -3,3ºC; La Febró (762m) -6,2ºC; Prades (945m) -4,6ºC; Tossal de la Baltassana (1203m) -3,7ºC.

dilluns, 9 de gener del 2012

Celebració segon aniversari, nevada històrica al Priorat 7-1-10!

-MeteoReportatge-

Fa 2 anys va caure una històrica nevada al Priorat a tan sols cotes de 250-350m, i com que una imatge val més que mil paraules, aquí podeu veure algunes imatges de la històrica nevada en un tour al llarg del Priorat, imatges de la nevada acabada de caure el dia 7-1-10, en alguns indrets es van acumular prop d'un metre de neu:


Imatges de l'estació de Marça-Falset a poc més de 300m d'altitud més de 80cm de neu

Grúa colgada de neu, amb la mola de Colldejou al fons

 un servidor amb el tren colgat i incomunicat a Marça-Falset

 tren "colgat" per la neu

Cotxes "colgats" per la neu al parking

Carretera "colgada" per la neu, vam tenir moltes dificultats per desplaçar-se

Posterirorment, el dia de l'endemà, la situació era la següent 8-1-10:

Carretera cap a Marça"colgada" per la neu.

 Arbre "colgat" per la neu

Segur que és Marça? semblava Lapònia

Marça "colgat" per la neu
.
Capçanes, a tan sols 230 m "colgada" per la neu

Els Guiaments, a tan sols 220m  "colgats" per la neu. 
.
La Torre de Fontaubella i serra de l'Argentera al fons amb els molins de vent. 

 Caramells impresionants
Camps "colgats" per la neu

Carretera "colgada" per la neu

En alguns indrets va caure gairebé 1 metre de neu

Mola de Colldejou (912m) plena de neu

Boscos "colgats" de neu

Adéu fins un altre!
(font: E.Codina)

dijous, 5 de gener del 2012

Hivern ventós, sense fred, i pluges... no se n'esperen fins abril?

-Article tècnic de previsió a llarg termini-
 
Ara fa uns dies vaig avançar en un article tècnic per on aniran els trets aquest hivern i vist lo vist i la monotonia meteorològica d'aquest dies m'han fet pensar en més enllà... i avui m'atreviré a pronosticar el que queda d'hivern tot i que ja fa uns dies vaig dir que no m’agradaven les previsions a llarg termini...( i vist lo vist cada cop les odio més...) malgrat tot faré el meu pronòstic per l'hivern que insisteixo hem d’agafar amb pinces per a fer previsions de llarg abast, i ja us avanço que surten molt dolents pels amants de la neu i el fred.
Abans de tot m'explicaré: la Meteorologia és una ciència estadística, basada en models probabilístics introduint una sèrie d'equacions i paràmetres més o menys objectius, més les particularitats climatològiques-geogràfiques de cada zona. Doncs bé, aquestes són algunes dades objectives mesurades:
.
-       No hi ha aire fred acumulat a l’interior d’Europa, ja que engany ha penetrat massa aire càlid provinent de l’Atlàntic, per tan l’hivern serà poc fred, ja no hi ha temps material per a un refredament excessiu del subsòl que pugues dur onades d’aire fred, i qui sap potser podria ser fins i tot enguany igual no tinguem cap onada d’aire fred...  El fred és un procés que triga temps en generar-se, i senyors enguany NO HI HA AIRE FRED ni a l’anterior d’Europa ni al nord d’Europa, vegeu aquest mapes d’anomalies de temperatures respecte les normals del mes de desembre:

Temperatures mitjanes de fins a +7ºC, on s’hauria d’estar acumulant el “fred” a l’hivern! (font:NOAA)

Però els models no donen un futur gaire més esperançador, anomalies de temperatures altes i  extremes a Rússia, per els mesos de Gener, Febrer i Març, del model estacional de la NOAA :

(font:NOAA)

Mentre pel que fa a precipitacions amb l'anticicló de les Açores dominant-nos res de bo hem d'esperar, pels propers mesos:
Sembla per tant que ens esperen mesos de sequera fins a finals de Març o l'Abril... i pel que sembla el més de Gener va camí de ser com el Desembre, és a dir amb 0mm d'aigua caiguda!.  Sense neu als Pirineus, en tot cas només a la cara nord per les adveccions Atlàntiques, però sempre a cotes mes o menys altes de més de 1500-2000 metres... (Font:NOAA)

-         AO (Artic Oscillation) o NAO (North Atlantic oscillation) massa positives, donant índexs que fan impossible trencar la inèrcia Anticiclònica, i a més quan sembla que l’anticicló es debilita pel que sigui es torna a regenerar a les Açores i encara amb més força, desviant qualsevol hipotètica borrasca que es volgués apropar encara que fos per despiste, vegeu el mapa del GFS a 300 hores vista, sincerament deplorable:

 Aquest mapa es repeteix cíclicament tot l’hivern, alternant l’anticicló amb ventades del NW a les nostres contrades, (font:Wetterzentrale.de)
 
-     Corrent de golf (Gulf Stream), excessivament escalfada, alguns ja volen trobar correlacions amb l’escalfament global de la terra i es possible que no els hi falti raó. A més aquesta situació a dut aigües excessivament càlides a altes latituds, provocant un clar dèficit de gel oceànic entre Svalvarg- Illes Feroe- Islàndia- Groenlàndia... mireu la falta de glaç i neu del nord d'Europa, preocupant no?

 Elaboració pròpia a partir del mapa actual del coberta de gel i neu (font:NOAA)

-         No s’han produït escalfaments estratosfèrics a Europa (Podem trobar una correlació estadística entre els escalfaments estratosfèrics, amb refredaments troposfèrics, que semblen demostrats), sense escalfaments estratosfèrics, no podem esperar fred important, aquesta és la situació del passat 22 de desembre i del que es esperable per a lo que queda de l'hivern:


Per tan sequera al mediterrani, i sense fred a l'hivern....
.
  -   A més ara cada cop el dia ja es comença a allargar i a més el rajos solars poc a poc incideixen més directament, escalfant poc a poc cada cop més la Superficies terrestre del Hemisferi Nord, fent que les invasions de aire fred siguin cada cop menys probables i cada cop menys fredes.

L’única esperança és la pròpia estadística que en un ciència no exacta que encara pot donar alguna probabilitat perquè això es reverteixi, però malauradament és minsa. Sento ser pessimista, però he de interpretar els elements de la forma més objectiva possible, se’ns dubte males notícies per l'hivern, que no tindrem.