dimecres, 8 d’octubre del 2014

Especial: XX aniversari els Aiguats de Tarragona (10-10-1994)

20 anys després... dels últims grans aiguats al Camp de Tarragona del 10-10-94... article especial reeditat, amb noves aportacions, noves fotos i vídeos de l'article que vaig escriure fa 2 anys sobre els pitjors aiguats a la província de Tarragona, desde que tinc constància...
 .
 Barri del Serrallo de Tarragona, inundat pel desbordament del Francolí. 
font:J.Mallol
.
El Francolí desbordant-se al barri del Serrallo. foto:A.V.R Palau
.
 Riera d'Alforja al seu pas per Cambrils. font: revista Cambrils nº279

Avui fa XX anys, del episodi més sever, que hem viscut al camp de Tarragona en els darrers anys. El temporal del 10 d'octubre de 1994, va afectar bona part de Catalunya, sobretot el prelitoral català, amb desbordaments de molts rius i rieres, però sobretot els registres van ser especialment extraordinaris a les Muntanyes de Prades i al Montsant, afectant directament rius i rieres del camp de Tarragona. 

Aquell 10 d'octubre de 1994 va ploure molt, i sobretot a les capçaleres de les rieres i rius, no tan al camp de Tarragona. Depèn de l'observatori, però a Porrera i Alforja es van superar els 400mm, Aquell dia varen acumular-se 450 mm a Alforja (on 240mm van caure en 2 hores i mitja), 415 mm a Porrera (on va caure 120 mm en una hora), 410mm a Prades, 400mm a Poblet; 397 mm a Cornudella de Montsant, per exemple (perquè us feu una idea el que acostuma a ploure en tot 1 any al camp són uns 500mm). Es considera que és el pitjor episodi d'aiguats amb un període de retorn superior a 100 anys, (és a dir que d’aquests episodis es donen com a molt una vegada cada 100 anys) aquesta circumstància va provocar que molts ponts “literalment” van desaparèixer arrasats per les aigües. 
També, va ploure molt, a totes les muntanyes de Prades: 350mm a l'Espluga de Francolí, 300mm a Vilaplana, 295mm a Vimbodí, Mont-ral 236mm; Valls 131mm. A la Mussara van sumar més de 504 l/m² (segons un bidó), i les rieres d'Alforja, Riudoms i Riudecanyes van baixar amb molta força. Al pantà encara sort que estava gairebé buit perquè es va omplir en tres hores i va contenir la riuada, sinó Riudecanyes hagués patit, El Francolí es va desbordar, degut a la gran quantitat d’aigua que va rebre del riu Brugent (veure foto), malauradament hi van haver moltes destrosses materials valorades en més de 15.000 milions de pessetes i sobretot cal lamentar les 10 morts.
Vegeu la distribució espacial de les pluges al camp de Tarragona, on és veu clarament que les precipitacions van ser clarament extraordinàries a les muntanyes del Prelitoral, i més "normals" al litoral:

Font:Gama.ub.es
Estimació de les precipitacions al camp de Tarragona del dia 10 octubre 1994;
 (font: elaboració pròpia a partir de les dades pluviomètriques)


-ANÀLISI METEOROLÒGIC DEL TEMPORAL-

Les precipitacions van ser extraordinàries a les muntanyes del prelitoral Tarragoní, per diversos factors, que ara veurem amb detall:
  
1-. Primer factor, tenim una advecció d’aire molt càlid i humit del mediterrani, on bufava vent de Xaloc (SE) sobre la costa, gairebé saturat d’humitat 22-24ºC amb 95% h.r.. degut a que l’aigua del mediterrani és troba a una temperatura alta... 

mapes de la massa d'aigua precipitable i humitat relativa en superfície. Font:Gama.ub.es

2.- Primer factor durant el dia abans van descarregar algunes tempestes a l’interior de Catalunya, fent que s’acumulés aire fred a les comarques de Lleida, formant una mesoalta (A) a l’interior de Catalunya, i generant una frontera clara de masses d’aire al prelitoral català. 
 
3.- A més en Superficie (SFC) hi havia una mesobaixa (B) que s’havia format a sotavent de l’Atles, degut a un marcat efecte föhn... i que va avançar cap al nord (fletxa blava), fins a situar-se al país València on impulsava vents càlids i humits del mediterrani sobre Catalunya, aquest vents càlids i humits en topar amb la massa d’aire fred, que s’anava escolant per les valls dels rius i rieres del prelitoral català, on els vents del mediterrani eren obligats a elevar-se per sobre la massa freda i és condensa formant potents cumulonimbus productors d’intenses pluges:

Font: Wetterzentrale.de 

4.- A l’alçada de 850hpa, uns 1.500m; tenim una base d’aire molt humit, això es important perquè aquesta bossa humida estava situada més o menys a la base dels núvols, amb lo qual teníem molta humitat per alimentar els potents cumulonimbus. 

  font:wetterzentrale.de
.
5.- A l’alçada de 500 hPa, a uns 5.500m; tenim una màxim de vorticitat a la costa catalana afavorit per un cisallament de l’atmosfera, degut als vents SW a NE a 500 hPa, afavorit a més per un tàlveg allargat per la vall de l’Ebre (vegeu línia discontinua blava), aquesta situació és l’òptima per a poder organitzar sistemes convectius.
.

mapes de geopotencial a les 00 i 12 hores del 10-10-94 a 500hPa, 850hPa i SFC.
 (font: meteo.cat)
.
6.- A l’alçada de 300 hpa, a uns 9.000m; tenim una clara divergència, generant un dèficit d’aire que ràpidament es restituït per aire provinent de capes inferiors, afavorint els moviments ascendents, d’aqui a la formació overshooting (color blanc) de la imatge de satèl·lit meteosat, amb temperatures de -60ºC a la zona més elevada del núvol.
.
 Font: Satèl·lit meteosat

7.- Les muntanyes del prelitoral català també juguen un paper important, ja que la presència de les muntanyes de Prades, fan “efecte palanca”, obligant  també a elevar-se aquest aire càlid i humit, retroalimentant les precipitacions per això, degut a la orografia va estar hores i hores descarregant amb fortes intensitats en zones com Alforja, on a més, la vall queda directament exposada als vents de xaloc (SE). Es pot apreciar clarament en les imatges del Satèl·lit Meteosat, on la nuvolositat més abundant apareix desde el prelitoral català.

La combinació de tots aquests factors va provocar el còctel mortal... sobretot a les muntanyes, tot i això, encara sort que no va ploure gaire la zona plana del camp de Tarragona, ja que no hi havia “gaire aire fred en alçada” que sinó la situació hagués pogut estar de dimensions extraordinàries fins i tot a la costa del camp de Tarragona (on recordem que en molts punts no és van superar el 50mm)...


-QUANTITATS RECOLLIDES-

Quantitats d'aigua caigudes en estacions meteorològiques:

font: @tv3


-CABAL A LA CONCA DEL RIU FRANCOLÍ-

Cabals dels rius Francolí i Brugent, segons estacions de mesurament de la conca hidrogràfica del Francolí:

                                                                font: @tv3

.
-IMATGES-

Per veure els efectes de les rierades, i com que una imatge val més que mil paraules aquí podem veure algunes imatges de diferents rius i rieres de les comarques del camp de Tarragona:

1.-El Francolí a Montblanc (font: Arxiu comarcal de la Conca de Barberà)

2.-Aiguabarreig dels rius Brugent i Francolí a la Riba (font: el Pati)

3.- El francolí al seu pas per la Riba (font: el Pati)

 4.- El Francolí al seu pas per Picamoixons, on es va endur una línia elèctrica.
(font: el Pati)

 5.-Riu Francolí al seu pas per sota el pont del Ferrocarril (font:El Patí)

6.- El Francolí al seu pas per Picamoixons, on observem que les muntanyes estan "pelades i negres" degut als incendis de l'estiu de 1994, la qual cosa va afavorir encara més l'escorrentia superficial, per la falta de coberta vegetal que retingués l'aigua i el sòl (font: el Pati) 

 7.-Pont  de Goi, a prop de Valls, completament sota les aigües del Francolí (font:El Pati)

 8.- El Francolí al seu pas per Tarragona (avinguda de Roma) (font:Tv3)
.
9.-El Francolí a Tarragona, on es va desbordar inundant el barri del Serrallo (font:tv3)
.
10.-Desembocadura del Francolí al Port de Tarragona, on és va endur el pont (font:Gencat)
.
 
11. -Riu Cortiella a Porrera, on van caure més de 400mm.
 (font: Generalitat de Catalunya)
.
12.- Destrosses de la riera d'Alforja al seu pas per Cambrils.
 (font:revista de Cambrils nº279)
.
13.- Destrosses després de la riuada a la riera d'Alforja al seu pas per Cambrils, quan ja afluixava. (font:biblioteca de Cambrils)

.
-VÍDEOS-

També he recopilat alguns vídeos d'aquella gran avinguda del riu Francolí, vegeu els següents vídeos espectaculars:
.
 1.-Riuada del riu Brugent 10-10-94 (font:riuades.blogspot.com)

2.- Riuada del Francolí a la Riba, pont de cal Sisquet. (font:riuades.blogspot.com)

3.- Mateix punt a la Riba una estona després, el pont completament engullit per l'aigua  (font:riuades.blogspot.com)


4.- vista de la riuada, desde la part alta de la Riba (font:riuades.blogspot.com)

 5.- La força de l'aigua a la Riba i el pont resistint (font:riuades.blogspot.com)
 .
6.- El Francolí al seu pas per Tarragona (font:tinet.cat)

Recopilació realitzada per MeteoCod: http://codinameteor.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada