dissabte, 25 de juny del 2011

Nits Tropicals i xafogoses

Sobretot en les següents jornades s'esperen nits càlides amb xafogor sobretot a la costa en que costarà moltíssim dormir, però perquè?

Per poder respondre haurem de considerar dues variables: la temperatura i la humitat:

1.-La temperatura perque es consideri nit tropical, la mínima durant la nit no ha de baixar dels 20ºC.

2.-La humitat, sobretot al voltant de la costa pot tenir fàcilment valors superiors al 70-80%.

Precisament, la combinació d'aquestes dues variables donà la xafogor, que no es res més que la combinació de la temperatura i la humitat, com més alts són aquests valors, major és la xafogor i més costa dormir.

L'efecte sobre les persones es l'insomni, desvetllar-se per la nit, etc, això es degut a que el nostre organisme per combatre les altes temperatures té una tàctica, que s'en diu suar. Quan nosaltres suem i aquest suor s'evapora ens provoca un refredament corporal, és per això per exemple que just quan sortim de la dutxa o de la piscina tenim aquesta sensació de fred, perque s'esta evaporant les gotes d'aigua que tenim enganxades a la pell.
Però quin es el problema durant les nits d'estiu? doncs que la alta humitat, fa que l'aire just del nostre voltant estigui saturat d'humitat i no admeti més vapor d'aigua, així que suem però aquest no es pot evaporar. La conseqüència és aquesta "calor enganxifosa", a més com que no s'evapora la suor tampoc s'ens pot refredar el cos.

Alguns consells per combatre aquestes nits Tropicals:
- Obrir les finestres, i s'hi por ser més d'una perque es generi un corrent d'aire millor.
- Un aparell d'aire condicionat, però té l'inconvenient de l'alt consum energètic, i que l'aire directe pot provocar-nos refredats.
- Un aparell ventilador, ja que així l'aire es renova continuament fa que la nostra suor si s'evapori, amb el confort corresponent.
- Intentar anar a dormir el més tard possible, ja que a primeres hores de la nit encara hi ha massa calor acumulada del dia.
- Una bona dutxa abans d'anar a dormir, ja que ens dona una sensació de confort al principi.
- Si sopem just abans d'anar a dormir, sopar lleuger, perque a més de la xafogor, no tal cal afegir una digestió "pesada".
- Fer Vívac, o dormir a l'exterior, ja que a l'interior dels edificis s'hi acumula més la calor i d'aquesta manera també corre més l'aire.
- Sortir de festes majors, d'aquesta manera aprofitem el temps en altres activitats, i arribem més cansats, i si estem més cansats costa menys agafar el son (aquesta última opció sobretot si tenim vacances).

Que tingueu molt bones nits!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada