diumenge, 3 de març de 2013

Llevantada amb neu per sobre 800m (28-02-13)

L'últim dia del més de Febrer en ha dut un temporal de llevant amb molt de vent, neu per sobre de 800m i molt mala mar. Les quantitats de pluja han oscil·lat entre els 25 i 50mm al camp de Tarragona, i els gruixos de neu han estat de uns 10cm a 40cm per sobre dels 900 metres.

Situació clàssica d'entrada d'una pertorbació pel sud de la península situant-se a sobre de les illes balears, en aquests moment és quan es produien les precipitacions més intenses.

 Situació Sinòptica per dijous 28 de febrer:

 Font:Ogimet.es

Situació Real de divendres 1 de març (superposició imatge satèl·lit vis+radar aemet):
Font: rtve

No és habitual que en una llevantada (aire molt humit i temperat), nevi a Prades però la presencia d'aire fred dels dies anteriors, aportat per un Anticicló al nord d'Europa que a més obliga les depressions a passar molt més al sud i aportant aire fred centreuropeu, conjuntament més una bossa d'aire fred a 500hPa d'uns -30ºC van produïr nevades intenses per sobre de 800 metres.

Vegeu a continuació, L'animació del Radar, de dijous 28 de febrer quan precipitava amb més força al camp de Tarragona:

font:meteo.cat

Una de les conseqüències d'aquesta situació va ser la nevada per sobre de 800 metres i a més era una neu molt humida, cosa que la feia més pesant, d'aquí a que hi haguessin multiples caigudes d'arbres, conjuntament amb el fort vent de llevant (vegeu les següents fotografies):

 Font: Eloi Codina 

Desgraciadament, no només van caure alguns arbres també van caure torres elèctriques, que van deixar sense llum Capafonts, la Febró i part de Prades.

La distribució espacial de les quantitats totals de l'episodi, a tot catalunya van ser les següents:
Font:meto.cat

Al dia següent, el satèl·lit Modis de la NASA va poder captar la imatge de la nevada a les muntanyes de Prades i als Ports de Tortosa, on en alguns indrets dels ports va caure fins a 1 metre de neu:

 Font: NASA

Finalment, us deixo amb un recull d'algunes imatges del divendres 1 de març a la tarda del camí que porta fins al Tossal de la Baltassana (1203m), on en algunes raconades hi havia fins a mig metre de neu: (font: Eloi Codina)

 La Siberia de Prades

Qui adivina el punt kilomètric?

La Cadena del Tossal

El Bosc colgat

Neu i més neu

Arribats al Tossal de la Baltassana (1203m)

L'estació de Meteoprades del Tossal de la Baltassana

 Vistes de la serra del Montsant desde el Tossal

Barranc del Titllar, al fons la conca de Barberà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada