dimarts, 6 d’octubre del 2015

Inici d'octubre amb tempestes nocturnes intenses

Les tempestes ens han visitat la nit-matinada de dijous a divendres, sobretot al camp de Tarragona i durant la matinada de divendres a dissabte sobretot al nord de la costa Daurada i Central.

-Nit de dijous a divendres- 

Una potent línia de tempestes va sorgir cap als Prepirineus i és va desplaçar amb força celeritat en direcció sud-est, anant a petar al vespre a la costa de Tarragona, vegeu la imatge de radar de les tempestes al camp de Tarragona, aquestes eren molt intenses i acompanyades de aparell elèctric i calamarsa, així van caure fins a 43mm a Vilaseca en poca estona i amb calamarsa. Les intensitats van ser molt elevades; en 30 minuts van caure 26,3mm a Tarragona, 27,9mm a Riudoms o 38,5mm a Cornudella de Montsant.

Imatges de radar de la tempesta del camp de Tarragona, font:meteo.cat

Aquesta és l'animació del radar de la línea de tempestes mentre s'aproximava, i ens creuava pel damunt:
.
font:Marc Rusi

Vegeu a continuació, imatges de les inundacions i les calamarsades de Salou i Vilaseca, per sort la tempesta va passar ràpid, i només va durar mitja hora:

font:Ivan cuervo
font:LiaNayab
font:Isabel Guayaba

Finalment el mapa estimat d'acumulació, i el mapa de llamps caiguts, on es veu perfectament definida la línia de tempestes desde Lleida a Tarragona:
.
font:meteo.cat
font:meteo.cat


-Nit i matinada de divendres a dissabte- 


A diferència del dia anterior les tempestes es va originar cap al Tarragonès, i es van anar desplaçant paral·leles a la costa, fins a Barcelona, donant tempestes molt fortes amb fort aparell elèctric i per sort les quantitats més important es van donar mar endins:

Imatge de radar de la matinada quan començaven les tempestes pel Tarragonès. font:meteo.cat
Poc després, les tempestes ja s'havien desplaçat fins la costa central. font:meteo.cat
Afortunadament, el gruix de la tempesta va afectar a zones davant la costa central, i no es van endinsar gaire terra endins. font:meteo.cat
Una estona després les tempestes marxaven mar endins, deixant al seu pas força activitat elèctrica. font:meteo.cat
Mapa de descarregues elèctriques. font:meteo.cat

Finalment, vegeu l'animació de les imatges de radar de la tempesta costanera i el seu desplaçament paral·lel  al litoral, tot escombrant la costa central:

Font:Marc Rusi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada