Tot s'inicia durant el cap de setmana, amb una potent irrupció d'aire Polar de nord, amb una massa Polar marítima (Pm) aquesta massa d'aire era molt freda i humida, ja que tenia un origen marítim. Les temperatures a 850hPa, un 1.500 metres d'alçada eren molt fredes de tans sols uns -4ºC:
font:tv3
Així amb aquesta situació les nevades als Pirineus estaven assegurades, sobretot a la cara nord, però només als Pirineus, ja que feien de barrera orogràfica pels vents i anaven acumulant la nuvolositat que anava precipitant copiosament sobre el vessant nord del Pirineu, tal i com podem veure:
font:meteo.cat
L'altre fet destacable era el Torb, amb forts vents que aixecaven la neu i reduïen molt la visibilitat, i redistribuïen la neu caiguda d'una manera molt irregular. Amb tot, aquesta ha acabat sent la nevada més important en el que portem de temporada, i arribant a gairebé totes les cotes del Pirineu, també al fons de les valls pirinenques. Així, la imatge del Pirineus va canviar d'una manera radical d'una falta de neu acusada a un bon paquet de neu a totes les cotes del Pirineu, vegeu les imatges comparatives, són espectaculars:
Imatge de satèl·lit Modis del 6 de gener. font: tv3
Imatge de satèl·lit Modis del 18 de gener. font: tv3
Imatge de satèl·lit Modis del 6 i 17 de gener. font: tv3
Aquest és el gruix de neu que va caure en l'episodi, del 13 al 16 de Gener 2017, als Pirineus catalans:
font:meteo.cat
font:tv3
Gruixos acumulats en estacions de més 1.500m d'altitud:
Gruixos acumulats en estacions de menys 1.500m d'altitud:
font:meteo.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada