dimarts, 17 de gener del 2017

Nevades abundants al Pirineu (13 al 15 de gener 2017)

Tot s'inicia durant el cap de setmana, amb una potent irrupció d'aire Polar de nord, amb una massa Polar marítima (Pm) aquesta massa d'aire era molt freda i humida, ja que tenia un origen marítim. Les temperatures a 850hPa, un 1.500 metres d'alçada eren molt fredes de tans sols uns -4ºC:

font:tv3

Així amb aquesta situació les nevades als Pirineus estaven assegurades, sobretot a la cara nord, però només als Pirineus, ja que feien de barrera orogràfica pels vents i anaven acumulant la nuvolositat que anava precipitant copiosament sobre el vessant nord del Pirineu, tal i com podem veure:

 font:meteo.cat

L'altre fet destacable era el Torb, amb forts vents que aixecaven la neu i reduïen molt la visibilitat, i redistribuïen la neu caiguda d'una manera molt irregular. Amb tot, aquesta ha acabat sent la nevada més important en el que portem de temporada, i arribant a gairebé totes les cotes del Pirineu, també al fons de les valls pirinenques. Així, la imatge del Pirineus va canviar d'una manera radical d'una falta de neu acusada a un bon paquet de neu a totes les cotes del Pirineu, vegeu les imatges comparatives, són espectaculars:

Imatge de satèl·lit Modis del 6 de gener. font: tv3

Imatge de satèl·lit Modis del 18 de gener. font: tv3

Imatge de satèl·lit Modis del 6 i 17 de gener. font: tv3


Aquest és el gruix de neu que va caure en l'episodi, del 13 al 16 de Gener 2017, als Pirineus catalans:

font:meteo.cat

font:tv3

Gruixos acumulats en estacions de més 1.500m d'altitud:

Gruixos acumulats en estacions de menys 1.500m d'altitud: 
font:meteo.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada