diumenge, 20 de novembre del 2011

Inundacions a les terres de l'Ebre 20/11/11

Jornada força tranquila aquí al camp de Tarragona, gairebé sense pluges però en canvi a les terres del Ebre s'ofegaven, és que el mediterrani té aquestes coses, ja que un nucli molt actiu de precipitació ha estat ancorat a les faldes dels Ports de Tortosa, retroalimentat per vents allevantats (càlids i humits) durant hores i més hores... val a dir però que quan escribia l'article encara continuaven les pluges...

-ANÀLISI-

(Clic a sobre per ampliar la imatge)
Font: elaboració pròpia a partir de Meteoalarm

Aquesta era la situació aquest matí:
1.- On podem un gran aport d'humitat per una entrada de vents clarament marcada de llevant (càlids i humits).
2.- Quan aquest vent xocava contra les serralades prelitorals l'obligava a elevar-se per de l'efecte palanca on es condensava i s'inestabilitzava notablement ja que en alçada tenim aire fred.
3.- Tenim força aire fred en alçada uns -20ºC a uns 5500 metres (500hPa).
4.- S'obserba que pel refredament nocturn a l'interior continental s'havia creat un una mesoalta, que obligava a l'aire càlid a elevarse per sobre d'ella, i que ajudava a refredarse l'aigua condensada donant precipitacions abundants, a més aquest aire fred es canalizava molt be per la vall de l'Ebre, per això en el moment del xàfec els vents dominants a Tortosa eren del nord (veure la gràfica de sota) que ajudaven al vent provinent de Llevant a elevarse per sobre d'ella per això observem una línia clarament delimitada a la Serra de Cardó, on a la part de l'ebre descarregava amb intensitat ( p.e Tortosa 121mm) en canvi a la part oriental ni una gota. (p.e el Perelló 0mm).
Font:MeteoTortosa

5. Aquesta situació s'anava retroalimentant donant aiguats durant hores i hores, que a més eren intensos i acompanyats de aparell elèctric., vegeu el mapa de precipitació acumulada i el de llamps:
 



Clic a sobre les imatges per ampliar-les  
Font: Meteocat





6.- S'obserba un cisallament del vent a mesura que pugem alçada de 90º, llevant a les capes baixes i en alçada de component Sud. Aquest és el responsable de organitzar perfectament el sistema tempestuós i també d'escampar la precipitació tot i més debilitada cap a la Terra alta i Ribera d'ebre, per això s'han recollit quantitats d'uns 40-50mm al nord de la Ribera d'Ebre, cosa gens habitual.

-QUANTITATS-

Quantitats acumulades fins les 13:00h en 24 hores (val dir que posteriorment ha continuat plovent sobretot als ports):
214,4mm a Mas de Barberans; 121mm a Tortosa; 113mm a l'Aldea; 108,9mm a Aldover; 81,7mm a Ulldecona.
Aquestes són les imatges del satel·lit meteosat acolorides, quan descarregava a les terres de l'Ebre:

Cic a sobre per animar la seqüència (Font:Meteociel.fr) 
.
-CONSEQÜÈNCIES-

I aquestes són algunes de les conseqüències, en forma de Fotografies, gràcies a Lluis Algueró (meteotortosa), una imatge val més que mil paraules, són veritablement impresionants:

 Font: @Lluisalguero

i Finalment, montatge del barranc Llàtzer... les imatges parlen soles... 

 Font: @Lluisalguero
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nota (Editat 3/12/2013)
Meteocod per desgràcia, vol fer-li un petit homenatge tot dedicant-li aquest Article a Lluís Algueró, que desgraciadament ha mort la passada matinada, que en pau descansis, fins sempre!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada