dissabte, 15 de desembre del 2012

2001 la primera gran nevada del segle XXI al camp

Tal dia com avui, l'any 2001, la natura ens va premiar amb la primera gran nevada dels segle XXI al camp de Tarragona, anem a fer l’anàlisi meteorològic de l'episodi i ho completarem amb algunes fotografies:

- En Superfície: Tot va començar, amb una glopada d’aire molt fred i sec, inicialment continental provinent de l’interior d’Europa, impulsats per un gran anticicló rus que llença una dorsal anticiclònica sobre el continent europeu a la vegada que es va conformant una situació de bloqueig en omega sobre les Illes Britàniques que afavoreix l'arribada d'aire fred de latituds més altes. (Vegeu els mapes; a 850 hPa, uns 1500m d’alçada i el mapa de 500hPa uns 5500m.):

mapa a 850 hPa; Font:Wetterzentrale.de

mapa a 500 hPa; Font:Wetterzentrale.de

- En Alçada una bossa d'aire molt fred (-30ºC a 500hPa, uns 5500m) viatja des de Rússia directament cap a nosaltres per situar-se damunt de Catalunya ja durant el dia 14, començant a acumular aire fred sobre Catalunya. Però aquest aire en arribar al mediterrani, és va carregar d’humitat, alhora que alimenta una pertorbació que és començava a formar en superfície, la qual comença a impulsar vent de NE-E sobre Catalunya. Va ser en aquest moment quan va començar a nevar al centre de Catalunya i al Prelitoral de manera abundant.
Però la sorpresa va ser el dissabte dia 15-12-2001, quan la nevada es va desplaçar cap al sud i ja cap a mig matí va començar a nevar a totes les cotes a la costa Daurada, donant gruixos importants per exemple d’uns 12cm a Reus o 8cm a Cambrils, vegeu les imatges:

Imatge Plaça Prim de Reus foto: MªAntonia Codina

Imatge Passeig Prim de Reus foto: MªAntonia Codina

Imatge Plaça Pastoreta de Reus foto: MªAntonia Codina

Imatge Parc Sant Jordi de Reus foto: MªAntonia Codina

Imatge de Vila-seca  foto: Alfredo Zaporta

Imatge del port de Cambrils foto: Lluís Rovira i Barenys

Imatge de la platja de Salou  foto: Jordi Blasi

Imatge de Tarragona foto: Pere Camarasa

Finalment podem veure la coberta de neu de gran part de la vall de l’Ebre que va quedar el dia després de la nevada, aquesta situació va col·lapsar gran part de les carreteres i autopistes catalanes, que no estaven preparades. Vegeu la vista desde el satèl·lit, del dia posterior :

Imatge de satèl·lit de la nevada el dia 16-12-2001 font:Nasa

En dies posteriors la entrada d'aire fred (onada de fred) es va consolidar, però ja més sec, provocant temperatures molt i molt baixes, com és pot veure en les mínimes de la nit de Nadal del 2001:

 Font:SMC (Servei Meteorològic de Catalunya)

Aquesta situació d'onada de fred tan prolongada va provocar la mort de molts arbres, fins i tot oliveres mil·lenàries, i va mantenir gruixos de neu de 15 a 30cm a l'interior i la catalunya central, durant forces dies. Vegeu com va quedar de colgada Igualada aquell desembre del 2001:

 Imatge d'Igualada. font:http://historiadeltemps.blogspot.com.es

5 comentaris:

  1. Formidable treball.Calen hores i aficio.
    Felicitacions per l'ajud a la meteorologia catalana.
    Molt cordialment.

    ResponElimina
  2. Ese día yo adopte a mi gato , era bajabundo y me lo lleve a casa y así hasta hoy

    ResponElimina