dijous, 13 d’octubre del 2011

Temperatures diürnes excepcionals d'octubre...

Un potent Anticicló, (més propi del més de gener que no pas de l'octubre), ens ha afectat durant bona part d'aquesta setmana a tot Europa occidental, (10-13 octubre) bloquejant qualsevol corrent d'aire i estabilitzant l'atmosfera, amb molt de sol durant el dia, cosa que ha fet que durant els migdies les temperatures s'enfilessin de valent. Vegeu el bloqueig que obliga a les pertorbacions a circular molt més cap al nord:

Font elaboració propia a partir de meteo.cat

Aquest potent anticicló, ha determinant forts contrastos tèrmics entre el dia i la nit, degut a la insolació diaria que provoca uns ascens notable de les temperatures, però quant el sol s'en va el terra es refreda molt ràpidament, recordeu que la nit ja és mes llarga que el dia... i a més amb la humitat baixa i en terra sec afavoreix que la calor s'escapi amb facilitat i que les temperatures nocturnes caiguin en picat. Donant oscil·lacions tèrmiques de fins 30 ºC!!! per exemple a Das (Cerdanya), la temperatura mínima va ser de -0,1 ºC i la màxima de 29,2 ºC.
Un altre efecte remarcable és l'inversió tèrmica,  fent més fred a les zones fondes i baixes que no pas a les zones altes. (al revés del que seria normal).

Però se'ns dubte el més destacable, han estat les altes temperatures màximes dels migdies, mes pròpies de ple estiu que de la tardor, i fins i tot en alguns punts de l'Empordà s'han registrat les temperatures més altes del que portem d'any, per exemple a Castelló d'empúries s'han arribat al 32,9ºC la més alta de l'any en aquesta estació. Vegeu el mapa de temperatures màximes de l'episodi a Catalunya:
Font:meteo.cat 

Cal comentar, que aquestes altíssimes temperatures a tot Catalunya, són molt superiors a les normals per l'època, especialment al litoral i prelitoral degut a que el refredament nocturn al litoral és menys important que a l'interior, degut a l'efecte termoregulador del mar que es troba al voltant dels 25ºC molt calent per ser octubre, així les temperatures a zones costaneres i del prelitoral no baixaven tan com a l'interior i a la muntanya, amb la qual cosa les temperatures partien de més amunt. A més a l'Empordà, ha bufat una mica de tramuntana, rescalfada que encara ha fet pujar mes les temperatures, això si amb humitats baixíssimes.

Amb tanta anomalia de temperatures d'aquesta tardor, no és d'extranyar les altes temperatures del mediterrani encara aptes pel bany, amb uns 25ºC a la costa daurada, 3ºC superior al que seria esperable, vegeu la anomalia: 

(Clica a sobre per ampliar la imatge )
Font: INGV Operational Oceanography group Italy

Afortunadament, sembla que l'anticicló comença a debilitar-se i en els propers dies hi haurà un canvi d'aires amb entrada d'una massa d'aire més fresca i humida provinent del mar, cosa que farà baixar les temperatures uns 3 o 4ºC, però desgraciadament, pluges de moment no se n'esperen. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada