dimarts, 21 de juny de 2011

Astronomia: Iniciem l'estiu

Avui 21 de juny de 2011, a les 19:16 h entrem astronòmicament al Solstici d'estiu.

Però que és un solstici?
Tenim 2 solsticis el de 21 de juny i el 22 de desembre, concretament ens centrarem amb el del 21 de juny, que és solstici d'estiu a l'hemisferi nord, però alhora també és solstici d'hivern a l'hemisferi sud.

Definirem el solstici del 21 de juny de forma senzilla en tres aspectes:

1.- Astronomicament, és el moment en que el sol i la terra es troben més allunyats.


2.- Desde el punt de vista de l'eix planetari el moment del solstici és el moment on els rajos solars incideixen de forma més directa a l'hemisferi nord, cosa que es tradueix en el màxim d'hores de sol, és a dir el dia és més llarg i la nit més curta. Ja que el Zenit solar es toba just sobre del tròpic de Càncer (23ºN):
D'aquesta manera al Hemisferi Nord per damunt del cercle polar Àrtic (66,5ºN) les 24h són de dia, així d'aquesta manera el sol mai es pon. 24h de dia.
A les nostres Latituds: tenim unes 15 hores de sol i 9 de nit.
Així que, al Tròpic de Càncer hi han 12 hores de dia i 12 hores de nit.
Mentre que, a l'Antàrtida no arriba a sortir mai el sol. 24 h de nit.

3.- Desde el punt de vista meteoròlogic la arribada del solstici d'estiu, no té cap transcendència directa, però indica que encetem el període tradicionalment més càlid de l'any (cap a finals de Juliol a l'interior de Catalunya i Pirineus) (o cap a la primera quinzena d'Agost a la costa, per efecte termoregulador del mar, que endarrereix el màxim de calor).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada