dimarts, 19 de juliol del 2011

Dia de Paradoxes: inundacions de matinanda a Barcelona i gravíssim Incendi forestal a la Riba 19/7/2011

El dia començava molt mogut desde el punt de vista meteorològic a Barcelona, ja que el pas d'un solc en alçada, ha afavorit el creixement de potentíssimes tempestes que s'han iniciat al nord de la costa Daurada i que posteriorment s'han desplaçat cap a Barcelona. provocant inundacions gravíssimes al seu pas vegeu l'animació del radar:

 font:meteocat (clic a sobre per veure l'animació)

Les tempestes han deixat màxims de fins a 80 mm a Barcelona, i oscilen entre els 40-60mm en la majoria de estacions meteorològiques. Vegeu la tempesta a la imatge de Satèl·lit i del radar:

Font:Sat24.com 
font:meteocat
.
Mapa d'impactes de llamps d'aquesta matinada, on es pot veure la direcció de la tempesta:
.
font:meteocat

Paradoxalment, desgràciadament al camp de Tarrragona en prou feines han caigut 4 gotes, però han deixat uns cels espectaculars:



 Font: Eloi Codina

A partir del matí començava el dia Negre, per les nostres contrades, ja que ha començat a bufar un fortíssim vent de mestral, amb ratxes màximes de més de 90Km/h que sovintejaven, a més la humitat relativa ha baixat notablement, això conjuntament amb que al camp esta molt sec ja que practicament no ha plogut en tot l'estiu, donaven un fortíssim risc d'incendis.
Desgraciadament la mala notícia saltava a les 14:03 es declarava l'incendi forestal entre Vilaverd i la Riba (Alt camp) un incendi forestal que rapidíssimament s'ha anat propagant, a causa del fort vent. Vegeu les imatges de l'incendi:

Font:@incendi (twitter)
Font:@incendi (twitter)

S'aprecia molt bé el punt on s'iniciava l'incendi a la vora de carretera.... ràpidament les flames s'extenien i la columna de fum ja a les 4 de la tarde es podia veure per tot el camp de Tarragona:

 Foc vist desde Reus font:E.Codina

 Foc vist desde sescelades (Tarragona) font: Esther Sicilia


Algunes de les incidències han estat, de l'incendi més important del que portem d'estiu:

- Ha calcinat més de 300 hectàrees i encara continua actiu a aquestes hores (21:00). 
- Treballen 88 unitats terrestres, 13 Helicòpters, 2 hidroavions del ministeri de medi ambient. 
- Ha obligat a tallar la carretera C-14 entre Alcover-Montblanc, la TV-7044 entre la Riba-Farena, i la T-743 entre Picamoixons i la Riba.
- Tallat també el tren convencional i línia d'alta Velocitat (AVE) (Madrid-Barcelona) amb 5000 passatgers afectats.
- S'han hagut de desallotjar 2 refugis de muntanya amb unes 75 persones dels campaments dels Massets i d’Almogàvers, un poligon Industrial, una urbanització i alguns veïns de la Riba.
- Activat un puesto de control mòbil del centre de comandament d'emergències de la generalitat de Catalunya amb base a Vilaverd.
- Activat el INFOCAT.
- Protecció Civil activa l'alerta per risc químic per la proximitat del foc de la Riba a la indústria d'Alcover.

Un altra incidència, és que la generalitat ha activat en fase de prealerta el Pla d'Emergència a la central nuclear d'Ascó pel fort vent, cal també destacar algunes tempestes intenses a les comarques gironines durant la tarda.
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada