diumenge, 18 de setembre de 2011

Adéu estiu! i resum meteorològic de l'estiu

ASTRONOMIA
Aquest 23 de setembre canviem de estació astronòmica passem a la Tardor, ja que entrarem a l'Equinocci. Però que vol dir Equinocci?
Durant els equinoccis, la nit i el dia tenen la mateixa duració de 12 hores en tot el món, excepte en els pols. La paraula equinocci ve del llatí i significa "nit igual". I és degut a que el raigs solars entren perpendiculars a la terra perque la inclinació de l'eix de la terra és inexistent:

METEOROLOGIA
Pel que fa a la Meteorologia, l'Estiu al camp de Tarragona  ha estat força monoton i avorrit el temps, pràcticament no ha plogut gens en tot l'estiu, per mesos:

- El mes de Juliol, les temperatures van ser més baixes del normal, i amb forces mestralades, ventades del nord-oest, seques i sovint reescalfades, que van deixar els nostres boscos ben resecs, i malhauradament van produïr alguns incendis com el de la Riba. No recordo mai un més de juliol amb tantes mestralades...
- El mes d'Agost, ha estat un temps anticiclònic o de pantà baromètric (típic temps de l'estiu al mediterrani), amb vents calmats força sol i xafogor a la costa. Sense pluges i força calor. Aquest és el mapa d'acumulació del més d'agost (font:meteocat):
- El mes de Setembre, ha estat un més força estrany, ja que no s'han produït les típics aiguats de finals d'estiu, i ha estat una continuació del més d'Agost i fins i tot amb més calor i xafogor més accentuades que durant el mes d'agost, cosa que ha donat anomalies com les altes temperatures de l'aigua del mar (27,5ºC); vegeu el mapa de temperatures del mar:

Font:Aemet dia 17 de setembre 2011 
.
L'altre fet destacable que ens ha portat aquest estiu, és pràcticament l'inexistent pluviometria, ja que no ha plogut pràcticament, a més veniem d'un any força sec, cosa que dona una pluviometria escassa de nomès 275mm a Reus en lo que portem d'any, quan el normal es que fos d'uns 350-400mm.

Però que passarà a la Tardor? de moment pel que queda de setembre sembla que continuem sense canvis importants pel que fa a precipitació de moment sembla que finals de setembre serà força sec. Això si les temperatures i la xafogor començaran a afluixar una mica. Durant Octubre-Novembre no se sap el que passarà, però sóc força optimista ja que per les nostres contrades és l'època de l'any en que més plou, a més aquest any la temperatura del mar és elevada, cosa que pot donar més energia a algunes situacions que poden produïr tempestes i aiguats severs, però ja es veurà temps al temps...

P.d-Avís pels boletaires sembla que la temporada de bolets aquest any serà força dolenta per l'extrema sequetat dels nostres boscos.
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada