dijous, 27 d’octubre del 2011

27 d'Octubre bona regada, d'un front actiu

Avui 27 d'octubre de 2011, ha tornat a ser notícia les pluges. Ja que durant el matí, ens ha passat pel camp de Tarragona la part més activa d'un sistema frontal, donant precipitacions importants a tot el camp de tarragona, la tempesta a diferencia de la que ens va afectar la matinada del passat dilluns ha estat molt més general, afectant molt més territori i també amb menys aparell elèctric, que la tempesta del dilluns. En la següent imatge podem veure la aparatositat del front, just quan descarregava al camp de Tarragona:

 font:sat24.com

 I en la següent imatge, veiem com les precipitacions s'endinsaven terra endins, provinents del mar,  perfectament organitzades gairebé encadenades una darrera l'altre i amb força vigorositat:

Font: Alarma-de-lluvias.com

 Font:elaboració propia

Vegeu com les tempestes entraven desde el mar cap al Baix camp, perfectament canalitzades per la concavitat del camp de tarragona, que ha produït màxims de precipitacions de 67 a Alcover, 66mm a la Riba, 56 a Torredembarra, 50 a Constantí, 47 a Altafulla o 35mm a Reus. vegeu la distribució espacial de les pluges:

 Font:meteoreus.net

Cal destacar que la situació era força dinàmica cosa que ha provocat que tot i ser molt activa i favorable a les pluges, es desplaces amb força celeritat. Vegeu la composició del radar en el moment que descarregava:

 (clic a sobre per veure l'animació) Font:meteocat
Per fer-nos una idea de la alta intensitat de la precipitació vegeu el meteograma de Reus:

font:meteoreus.net

A causa que ha durat poc, però degut a la intensitat de seguida s'han produït rierades, que novament han desbordat rieres com la de Barenys, que s'ha tornat a desbordar a Salou. O avingudes importants com la del Francolí:

Francolí al seu pas per Tarragona.    Font:meteopallars

Finalment, la tarde a estat força més tranquila, fins i tot s'han vist boniques postes de sol com aquesta:

Preciosa la posta de sol vista desde el Tossal de la Baltassana (1201m) al fons el sol ponent-se per la Serra del Montsant i uns corbs sobrevolant el Tossal,  font:Meteoprades

dilluns, 24 d’octubre del 2011

Aiguats de matinada a Reus, fins a 100mm!! 24/10/11

Desprès de 6 mesos sense gairebé caure cap precipitació amb car i ulls, aquesta matinada a Reus la notícia a estat l’autèntic aiguat que ha caigut a sobre de Reus, ja que s'han format 2 tempestes consecutives que han afectat la ciutat de Reus, donant registres que varien desde: 
74mm a c. Vinebre (font:meteoreus)
80mm a carretera de Bellisens (font: meteoreus)
90mm a Av. Dr,Vilaseca (font:meteoreus)

101mm al barri nord (font TV3)
La Tempesta, que ha descarregat gairebé 100 l/m2 desde la 0:00 de la matinada fins les 3:30 de la matinada, provocant autèntiques rierades, distribuïda en 2 tempestes consecutives molt intenses i pràcticament estàtiques la primera tempesta a afectat desde les 00:00 fins les 1:30 de la matinada, deixant fins a 52mm a Reus, destacar l’extremada localització de la tempesta, així mentre a Reus queien 52mm a Cambrils nomès 6mm. També cal destacar, que ha descarregat més aigua però en canvi tenia menys aparell elèctric que no pas la segona tempesta. Vegeu el mapa de distribució espacial i temporal d'aquesta la tempesta:

 font:meteoreus

i aquesta és la composició del radar meteorològic (smc):

(clic a sobre de l'imatge per veure l'animació) font:meteocat

La imatge del satèl·lit d'aquesta primera tempesta, molt local:
font:sat24.com
Pel que fa la segona tempesta a afectat a partir de les 2:30 de la matinada fins les 3:30 de la matinada i a afectat una mica més d'extensió, també ha estat força severa, amb intensitats altíssimes de fins 149mm/h a les 00:34 UTC (2:34h) i a més plovia sobre mullat, també ha estat força estàtica però no ha acumulat tants litres com l'anterior (uns 37mm), però el que si que ha tingut és força més aparell elèctric així han caigut 43 llamps núvol-terra caiguts dins el terme municipal i - 52 llamps núvol-núvol sobre la vertical de Reus.
Vegeu la distribució espacial i l'intensitat de la segona tempesta:
 font:meteoreus

i aquesta és la composició del radar meteorològic:
font: alarma-de-lluvia.com 

Vegeu la imatge desde el satèl·lit meteosat de la segona tempesta, més visible que no pas la primera tempesta:
Font:Sat24.com
 
Destacar també l'aparell elèctric de la tempesta, en el mapa de llamps caiguts:

font:meteocat

Per concloure, vegeu la distribució de les precipitacions de la matinada a Catalunya: 

font:meteocat


 Les tempestes han causat moltíssims problemes, amb diverses incidències com:
- Ha obligat a Activar l’inuncat.
- 96 avisos a la guardia urbana.
- Carretera c-31b a Salou tallada a primera hora.
- Inundacions de baixos, parkings
- Més de 7000 abonats sense llum a Reus, Vilaseca, Salou. 

- Desbordada la riera de Barenys al seu pas per Salou. 

Pel que fa al dia d'avui. destacar les núvolades prefrontals que ha afectat donant un ruixadet al migdia sobre reus, vegeu les imatges:


Nuvolada del 24/10/11 sobre Reus, Font:Eloi Codina

En canvi com ja ha passat altres cops enguany, el gruix del front (que ens ha passat entre les 17-21h) en prou feines ha deixat de 2 a 3mm, molt aigualit i debilitat tenint en compte les expectatives, això ha estat degut a que ha entrat acompayat per vents que començaven a girar a ponent, més eixuts i secs, amb la qual cosa el núvols perdien força i energia.

diumenge, 23 d’octubre del 2011

Nuvolades i tempesta enfront la costa daurada 23/10/11

Avui diumenge ha estat un dia amb algunes núvolades i fins i tot s'ha format una tempesta enfront la costa daurada, vegeu algunes fotos d'avui:

Negror sobre la costa Daurada aproximant-se en paral·lel i direcció Nord-Est, apuntant cap a tarragona

Tempesta direcció Tarragona, ja descarregant

Finalment, la tempesta allunyant-se direcció l'alt camp, amb cortines de precipitació intenses però de molt curta durada. Font: E.Codina

I aquestes són les imatges del radar, del servei meteorològic de Catalunya (meteocat):
(clic a sobre la imatge per veure l'animació) Font: Meteocat

El mapa de llamps del servei meteorològic de Catalunya:
Font: meteocat

Per últim l'imatge en el moment que descarregava la tempesta:
Font: sat24.com

Bé, dir que malgrat l'aparatositat de la tempesta, la majoria d'aigua la ha descarregat sobre del mar i aquí a Reus a passat de resquitlló i a deixat entre 1-2mm depenent del barri, això si en altres indrets si que deu haber deixat molta més aigua per les cortines d'aigua que es veien.

divendres, 21 d’octubre del 2011

Per fi... pluges generals al camp de Tarragona 23-24 octubre

Desprès de gairebé 5 mesos sense pluges significatives... hem de recordar que a dia d’avui 21/10/11 a Reus nomes portem 280mm acumulats en gran part en els mesos d'hivern i principis de primavera, portem part de primavera, tot l’estiu i part de la tardor sense que passes cap pertorbació amb cara i ulls. Doncs bé sembla que per fi trenquem la mala inèrcia, amb un la formació d'una petita depressió el diumenge al país valencià-balears que impulsarà vent marítim a Catalunya, i produirà ja algunes pluges. A més això culminarà el dilluns amb el pas d'un front fred, donant precipitacions els 2 dies al camp de Tarragona. Atenció no es tracta de cap temporal!, però si d'una situació capaç de produir pluges generals al camp, que bona falta feia. Se'ns dubte aniràn mol bé les pluges per els nostres boscos, ja molt ressecs, pels aqüifers i rius que estaven agonitzant, malhauradament arriben tard per salvar la temporada de bolets.
Vegeu els sòls extremadament secs, no nomès a la província de tarragona, sinó també a tot el sud-oest d'Europa el dia 12 d'octubre del 2011:

Sense dubte el pas del front ajudarà a mitigar les conseqüencies de la sequera que patim, vegeu la evolució en el model UKMO del mapa en superficie previst, quan passi el front per les nostres contrades:

font: mapes del model anglès UKMO, previstos per les 00 i les 12 h del dilluns 24 octubre.

També el model GFS alemany de Wetterzetrale.de, ofereix una situació molt similar, vegeu la següent animació de mapes, de la superposició dels mapes en superficie i el d'alçada a 500 hPa amb temperatures de -15 a -20ºC a uns 5500 metres d'açada:
.
(click a sobre la imatge per veure animació)   font:wetterzentrale.de

Finalment vegeu el mapa de pluges previstes pel model GFS de l'episodi:
.
(click a sobre la imatge per veure animació)   font:wetterzentrale.de


dijous, 13 d’octubre del 2011

Temperatures diürnes excepcionals d'octubre...

Un potent Anticicló, (més propi del més de gener que no pas de l'octubre), ens ha afectat durant bona part d'aquesta setmana a tot Europa occidental, (10-13 octubre) bloquejant qualsevol corrent d'aire i estabilitzant l'atmosfera, amb molt de sol durant el dia, cosa que ha fet que durant els migdies les temperatures s'enfilessin de valent. Vegeu el bloqueig que obliga a les pertorbacions a circular molt més cap al nord:

Font elaboració propia a partir de meteo.cat

Aquest potent anticicló, ha determinant forts contrastos tèrmics entre el dia i la nit, degut a la insolació diaria que provoca uns ascens notable de les temperatures, però quant el sol s'en va el terra es refreda molt ràpidament, recordeu que la nit ja és mes llarga que el dia... i a més amb la humitat baixa i en terra sec afavoreix que la calor s'escapi amb facilitat i que les temperatures nocturnes caiguin en picat. Donant oscil·lacions tèrmiques de fins 30 ºC!!! per exemple a Das (Cerdanya), la temperatura mínima va ser de -0,1 ºC i la màxima de 29,2 ºC.
Un altre efecte remarcable és l'inversió tèrmica,  fent més fred a les zones fondes i baixes que no pas a les zones altes. (al revés del que seria normal).

Però se'ns dubte el més destacable, han estat les altes temperatures màximes dels migdies, mes pròpies de ple estiu que de la tardor, i fins i tot en alguns punts de l'Empordà s'han registrat les temperatures més altes del que portem d'any, per exemple a Castelló d'empúries s'han arribat al 32,9ºC la més alta de l'any en aquesta estació. Vegeu el mapa de temperatures màximes de l'episodi a Catalunya:
Font:meteo.cat 

Cal comentar, que aquestes altíssimes temperatures a tot Catalunya, són molt superiors a les normals per l'època, especialment al litoral i prelitoral degut a que el refredament nocturn al litoral és menys important que a l'interior, degut a l'efecte termoregulador del mar que es troba al voltant dels 25ºC molt calent per ser octubre, així les temperatures a zones costaneres i del prelitoral no baixaven tan com a l'interior i a la muntanya, amb la qual cosa les temperatures partien de més amunt. A més a l'Empordà, ha bufat una mica de tramuntana, rescalfada que encara ha fet pujar mes les temperatures, això si amb humitats baixíssimes.

Amb tanta anomalia de temperatures d'aquesta tardor, no és d'extranyar les altes temperatures del mediterrani encara aptes pel bany, amb uns 25ºC a la costa daurada, 3ºC superior al que seria esperable, vegeu la anomalia: 

(Clica a sobre per ampliar la imatge )
Font: INGV Operational Oceanography group Italy

Afortunadament, sembla que l'anticicló comença a debilitar-se i en els propers dies hi haurà un canvi d'aires amb entrada d'una massa d'aire més fresca i humida provinent del mar, cosa que farà baixar les temperatures uns 3 o 4ºC, però desgraciadament, pluges de moment no se n'esperen. 

dissabte, 8 d’octubre del 2011

Renovació d'aire, però sense pluges...

Avui 8/10/11 al camp de Tarragona, hem tingut una petita pausa que ha suposat un canvi en el temps respecte la monotonia de l'Anticicló persistent que teníem i que tornarem a tenir a partir de demà mateix, i es que hi ha hagut una entrada de vent del Nord-oest, provinent del nord del Atlàntic, que ha comportat una refrescada de les temperatures mentre dies anterior arribàvem a màximes de gairebé 30º avui en prou feines superarem els 20º, normalitzant les temperatures per l'època. 
Per exemple aquesta nit a Reus en aprox. 12 hores hem baixat 12 ºC ; vegeu la important baixada de temperatures d'aquesta nit a Reus, en la següent gràfica:
.
 Font: Elaboració pròpia a partir de les gràfiques de meteoreus.
.
Però tot no són bones notícies i aquesta situació de vents secs, juntament amb la sequetat de l'ambient ja que en els últims 4 mesos pràcticament no ha plogut, donen un risc d'incendis atípic per trobar-se al mes d'octubre, que recordem que climàticament és el més més plujòs de l'any, vegeu el mapa de risc d'incendis, amb risc molt alt i extrem a tota la província de Tarragona:

Font: Gencat.cat

Malgrat tot, aquest canvi és molt modest i no durada gaire, i a més no ha comportat ni una gota de pluja, degut a la sequedat de les masses d'aire que teníem i les que ens han vingut, ja que el vent del nord oest o Mestral és un vent ressec, ja que descarrega tota la seva humitat a la façana del cantàbric i cara nord dels Pirineus. vegeu el mapa :
Font: Elaboració pròpia a partir del mapa de Metoffice (UKMO)

Tal com dèiem avanç, aquest canvi té les hores contades ja que l'Anticicló (H de 1034hPa) que hi ha a l'atlàntic tornarà a situar-se pràcticament a sobre nostre un altre cop, comportant ambient sec i nova pujada de temperatures ja que la corrent d'aire que observem del nord-oest quedarà interrompuda, i una bombolla d'aire càlid a 500 hPA emergirà desde el nord de Àfrica, així que la setmana que bé tornarà a ser de màniga curta als migdies, amb sol, i força calor, i de contrast tèrmic a les nits, especialment a l'interior.
Aquesta serà la situació en superficie, prevista per la setmana vinent:

Font: Meteo.cat ; model MASS

dissabte, 1 d’octubre del 2011

Index de Fredor (Windchill)

Com que aquests últims mesos el temps és molt monòton i aburrit, amb sol i calor, i ja fa 4 mesos que duem de sequera en que practicament no plou, continuo amb els meus articles de divulgació.
Si fa uns dies parlava de l'index de Xafogor, avui parlaré del contrari l'index Windchill, o Index de Fredor però que és el Windchill?
És el resultat de combinar temperatures baixes amb el vent, cosa que dona una sensació de fred major, de  la que en realitat és, i això és degut a que el cos humà perd calor corporal i com més bufa el vent més "s'endú" la calor que produeix del cos humà, amb la qual cosa s'accentua la sensació de fred.

Vegeu la taula de Windchill: (index de Fredor):

Nota- la velocitat del vent es troba en metres per segon (m/s), per a pasar-ho a quilòmetres per hora (km/h), només cal multiplicar per 3,6.

Sensació confortable o poc desagradable amb roba apropiada d'hivern
Sensació desagradable
Possible congelació
Congelació provable en pocs minuts. El perill en les activitats a l'aire lliure és considerable.
Alt Risc: La carn exposada a l'aire lliure es congelarà en 1/2 o 1 minut.
Font: ACOM

P.D- Malgrat la publicació d'aquest article, no bé cap fredolada (almenys de moment), i continuarem amb la mateixa tónica aquest inici d'octubre, és a dir amb sequera... caloreta durant les hores diürnes... i no es veuen canvis a la vista, per tant nefasta temporada de bolets i pels nostres boscos!