divendres, 21 d’octubre del 2011

Per fi... pluges generals al camp de Tarragona 23-24 octubre

Desprès de gairebé 5 mesos sense pluges significatives... hem de recordar que a dia d’avui 21/10/11 a Reus nomes portem 280mm acumulats en gran part en els mesos d'hivern i principis de primavera, portem part de primavera, tot l’estiu i part de la tardor sense que passes cap pertorbació amb cara i ulls. Doncs bé sembla que per fi trenquem la mala inèrcia, amb un la formació d'una petita depressió el diumenge al país valencià-balears que impulsarà vent marítim a Catalunya, i produirà ja algunes pluges. A més això culminarà el dilluns amb el pas d'un front fred, donant precipitacions els 2 dies al camp de Tarragona. Atenció no es tracta de cap temporal!, però si d'una situació capaç de produir pluges generals al camp, que bona falta feia. Se'ns dubte aniràn mol bé les pluges per els nostres boscos, ja molt ressecs, pels aqüifers i rius que estaven agonitzant, malhauradament arriben tard per salvar la temporada de bolets.
Vegeu els sòls extremadament secs, no nomès a la província de tarragona, sinó també a tot el sud-oest d'Europa el dia 12 d'octubre del 2011:

Sense dubte el pas del front ajudarà a mitigar les conseqüencies de la sequera que patim, vegeu la evolució en el model UKMO del mapa en superficie previst, quan passi el front per les nostres contrades:

font: mapes del model anglès UKMO, previstos per les 00 i les 12 h del dilluns 24 octubre.

També el model GFS alemany de Wetterzetrale.de, ofereix una situació molt similar, vegeu la següent animació de mapes, de la superposició dels mapes en superficie i el d'alçada a 500 hPa amb temperatures de -15 a -20ºC a uns 5500 metres d'açada:
.
(click a sobre la imatge per veure animació)   font:wetterzentrale.de

Finalment vegeu el mapa de pluges previstes pel model GFS de l'episodi:
.
(click a sobre la imatge per veure animació)   font:wetterzentrale.de


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada