diumenge, 26 de febrer del 2012

Continua l'hivern Suau i molt sec

-RESUM HIVERNAL 2011/12-

En aquest article faré un resum dels mesos hivernals des del punt de vista meteorològic Desembre, Gener i Febrer, al Baix Camp:

Com ja vaig avançar fa uns mesos en un article, aquest hivern s’està comportant d’una manera anòmala, amb temperatures suaus (exceptuant 15 dies de d’invasió de la massa d’aire Siberiana*)  i sobretot  amb escassetat de precipitacions.
De fet, però l’hivern actual no és tan extraordinari desde el punt de vista climàtic, ja que els hiverns acostumen a ser força secs amb algunes mestralades de tan en tan, per les nostres contrades.
Però malgrat tot aquest hivern estem baten alguns rècords com el d’escassetat de precipitacions, des de finals de novembre que no plou amb cara i ulls de fet entre Desembre(0,0mm), Gener(3,0mm) i Febrer (0,0mm) a Reus tan sols 3,0mm de Total, en els mesos considerats hivernals des del punt de vista meteorològic.

A més hi hem d’afegir dos factors extra, factors si que han estat extraordinaris:
-1.- les ventades de mestral (NW), hem tingut rècord de dies amb mestralades (no tan pel que fa a ratxes màximes però si per la seva perdurabilitat al llarg del temps, així en tan sols 9 dies de 89 dies hem tingut ratxes màximes de vent inferiors als 20Km/h).
-2.- La baixa humitat ambiental. Per exemple durant l’invasió de la massa Siberiana la humitat relativa mínima es va situar a tan sols el 6%! Crec que això si és rècord! i la mitjana d’aquest mes de Febrer en prou feines supera el 40%.

No es d’estranyar que amb aquestes pèssimes condicions el risc d’incendis s’hagi disparat. Hi així hi han hagut incendis forestals com el l’Albiol o Mont-roig del Camp, durant aquest mes de Febrer.

I de cara al Març la situació no pinta gaire bé en quant a precipitacions, continuaríem amb una situació molt similar, vegeu aquesta previsió a llarg termini de la  NOAA:
 font: NOAA

*- Menció a part de l’invasió Siberiana d’aquest hivern que ja vaig dedicar-li un resum en aquest article: http://www.codinameteor.blogspot.com/2012/02/seguiment-onada-de-fred-siberiana-2012.html

Font- elaboració personal a partir de dades de Meteoreus.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada