Definitivament ja podem qualificar aquest més de Juliol de 2014 de molt atípic i extraordinari, i és que una nova DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts), s'ha situat al sud de França, amb temperatures a 500hPa (uns 5.500m d'alçada) de -20ºC!, cosa que ho converteix en un rècord per ser un 28 de Juliol!
font:cazatormentas.net
.
.
Aquest embossament d'aire fred, es tan inhabitual que ha esdevingut rècord per ser un 28 de Juliol mai s'havien registrat -20ºC a 500hPa al sud de França, tal i com podem veure en el següent gràfic:
font:meteociel
Però els perques d'aquests conjunts de situacions tan anòmales, del més de Juliol, a que són degudes? La resposta l'hem de buscar en els mapes sinòptics i el els bloquejos dels anticiclons de les Açores, amb l'anticicló Rus (bloqueig anticiclònic):
font:elaboració pròpia a partir de wettezentrale.de
Una de les causes és perque aquests dos anticiclons (A) estan més enfortits i extensos del que és habitual ja que normalment haurien d'estar força debilitats a l'estiu i permetre una circulació atmosfèrica tipus "Zonal", amb un pantà baromètric al mediterrani. però perquè estan més enfortits? són múltiples les causes però jo en destacaria una; que l'hem de buscar en l'hivern, en que vam tenir un gran activitat de borrasques atlàntiques, potenciades per un sobrescalfament previ de les aigües marines per la corrent del Golf (gulf Stream), doncs bé aquesta extraordinària activitat va dur moltes precipitacions a l'oceà Àtlantic, cosa que ha afectat en una menor salinització del oceà i en una temperatura del oceà inferior en els mesos posteriors, doncs aquesta temperatura inferior del normal del Atlàntic, ara esta provocant que l'anticicló de les Açores es trobi anormalment enfortit per ser un més de Juliol.
------------------------------------------------------
Dilluns dia 28; les tempestes i ruixats més intensos tal i com estava previst es van donar a les comarques de Girona i Barcelona, on localment les tempestes van superar els 50mm en alguns indrets, i es que al sud de la DANA de França és va formar una depressió en superfície (B), que aporta humitat a les costes de Barcelona i Girona, vegeu la situació:
font:meteociel.fr
Durant el matí i migdia, les precipitacions estaven concentrades al Pirineu, comarques de Girona i nord de Barcelona, tal i com podem veure en l'animació de les imatges de Radar:
font:meteocat
Durant la Tarda i nit, la inestabilitat es va anar estenent i les precipitacions van anar afectant la costa central i Girona, també van arribar de forma més anecdòtica al sud de Lleida i nord de Tarragona:
font:meteo.cat
Vegeu les acumulacions d'aigua enregistrades on s'observa clarament que van afectar a Girona i Barcelona (meitat est); en canvi a Tarragona i Lleida (meitat oest) van ser minses o inexistents, degut als vents més secs de mestral:
font:meteo.cat
Podem veure també aquesta circumstància en els llamps caiguts, majoritaris a la meitat est del país:
font:meteo.cat
Dimarts dia 29; dia que començava tranquil amb una pausa a primera hora, amb vents de mestral al sud i tramuntana a l'Empordà, però a la costa central per rebuf d'aquests vents el vent era marítim i humit, cosa que va provocar que cap al matí apareixes una única tempesta, que després seria força més severa, aquesta tempesta va néixer cap a la Selva mentre la resta de Catalunya el temps continuava tranquil:
Naixement de la tempesta, durant el matí pel pas del tàlveg produït per la DANA del sud de França alhora que es desplaçava cap al nord d'Itàlia. font:cazatormentas.net
És pot observar el potencial de la tempesta en l'enorme desenvolupament vertical, del tall del radar. font:meteo.cat
Aquesta tempesta, durant la tarde, és va anar intensificant alhora que s'anava desplaçant cap al sud, tot paral·lela a la costa en direcció al Maresme i Barcelonès:
font:Meteofanàtic de Patimlameteo.com
font: barcelonameteo.no-ip.info
Imatge de la tempesta a les 4 de la tarda quan entrava a Barcelona.
Font:Elaboració pròpia a partir de meteo.cat i sat24.com
Vegeu les imatges impressionants de la tempesta quan arribava a Barcelona, on es veuen "Self Clouds" a la base del cúmulonimbus:
font:@RBMeteol0gia
Mira... rebuscant per google m'he trobat amb aquest resum de la situació! La recordo perfectament... Estava a Caldetes on vam pillar una espectacular! Un recorregut molt extrany el que va fer pero que va servir per fotre una bona tempesta!! Grans resums i fantàstica feina!!
ResponElimina