diumenge, 31 d’agost del 2014

20è aniversari del Tornado de l'Espluga de Francolí (1994)

Aquest 31 d'Agost de 2014 es celebren els 20 anys del famós tornado de l'Espluga de Francolí (31-08-94), però quines van ser cause meteorògiques de la seva formació, això intentarem esbrinar en aquest article:

- SITUACIÓ PRÈVIA-

Al llarg de l'estiu de 1994, vam tenir temperatures molt elevades, anormalment superiors i humitats molt més baixes, amb diverses onades de calor provinents de l'Àfrica, que desgraciadament van dur els fatídics incendis de Catalunya central, arrasant més de 17.000 hectàrees, durant el Juliol d'aquell 1994:

 Vegeu una de les bombolles de calor d'aquell Juliol de 1994, del 4 de Juliol de 1994, causant d'aquells terribles incendis, aquesta va ser la tònica de tot l'estiu.
 font:tiempo.com/ram

Imatge del 4 de Juliol 1994, on s'aprecia el fum al mediterrani produït pels incendis, arrossegat pel vent de ponent, fins i tot s'aprecia un Pirocúmul a la Catalunya central. 
font:http://historiadeltemps.blogspot.com.es/

De fet aquell estiu pràcticament no vam tenir precipitacions i el dia 31 d'Agost en va passar el primer front amb cara i ulls, que va trencar amb aquell inèrcia de calor, aquesta calor enmagatzemada durant tot l'estiu és una de les causes que determinarà fenòmens extrems d'aquell 94 com el tornado de l'Espluga, que tractarem tot seguit, o les inundacions del 10 d'Octubre de 1994, també tractades en aquest bloc.

-ANÀLISI DEL 31 D'AGOST DE 1994-

Com dèiem aquell 31 d'agost un front fred, acompanyat d'un solc en alçada penetrava através de la península, generant algunes tempestes al seu pas. Tot i que el front no va passar fins la nit durant el migdia ja es van formar tempestes prefrontals, tan al sistema Ibèric com a la Serralada prelitoral, precisament una d'aquestes tempestes és la que va generar el tornado de l'Espluga de Francolí:

 Imatge del satèl·lit meteosat5 del 31 d'Agost de 1994 a les 14:30 UTC, (16:30) hora de formació del tornado, on s'aprecia la tempesta de l'Espluga de Francolí. font:http://www.ncdc.noaa.gov/gibbs/

- Causes de la formació del Tornado 
  1. La primera causa és l'enorme energia latent, degut a la calor acumulada durant aquell estiu, n'hem parlat a la situació prèvia. Penseu que aquesta gran tempesta es va formar a la Ribera d'Ebre degut a la gran calor acumulada a la Conca de l'Ebre, on les temperatures eren superiors als 35ºC, aquesta gran tempesta es va anar desplaçant  através del Priorat i les Muntanyes de Prades, en direcció SW cap a NE, arribant molt activa a la Conca de Barberà. A més just abans de l'arribada del front fred, els vents en superfície van ser de component sud-est marítima, aportant calor i molta humitat, degut a la formació d'una petita baixa al golf de València, suficient per aportar humitat en superfície, tal i com observem en el següent mapa:
    .
    Mapa de SFC superposat amb el de 500 hPa. (font:http://www.tiempo.com/ram)
    .
  2. Advecció molt càlida a nivells baixos a 850hPa (uns 1.500m d'alçada) a causa dels vents del Sud-Oest (SW), tal com podem veure en la imatge, a més la massa era molt humida això donaria molta energia per a la tempesta:
    .
    Mapa de temperatures a 850hPa. (font:http://www.tiempo.com/ram)
    .
  3. Presència d'una capa relativament seca, (amb una Humitat relativa del 60% aprox.) a 700 hPa (uns 3.000m d'alçada), necessària per a la presencia de fenòmens severs com tornados. El color groc indicaria aquesta capa seca, vegeu el mapa:
    .
    Mapa de (RH) Humitat relativa a 700hpa. (font:http://www.tiempo.com/ram)
    .
  4. Presencia d'aire fred en alçada en aquell moment sobre de Catalunya d'uns -12ºC, a uns 500 hPa, (uns 5.500m d'alçada), que per ser un més d'Agost és força freda, donant un gradient tèrmic (diferència de temperatures respecte la superfície) de quasi 45ºC, ja que al migdia les temperatures en superfície eren de 32-33ºC, aquest enorme gradient afavoreix grans ascensos d'aire, que poden generar tempestes severes:
    .
    Mapa de Geopotencial a 500 hPa i temperatures. (font:http://www.tiempo.com/ram)
    .
  5. Forta corrent dels vents a 300hPa, (uns 9.000m d'alçada), amb vents superiors als 200-300km/h del Sud-Oest (SW), anomenada Jet stream, que afavoreix els ascensos d'aire de capes inferiors quant aquests vents en alçada diflueixen, lo qual afavoreix el succionament de l'aire en el cas de formació d'un tornado, aquest corrent en Jet es nota amb la forma allargada de l'enclusa a les tempestes del prelitoral català:                                                                                               .
    font: www.ncdc.noaa.gov/gibbs/
Finalment, cal tenir en compte també els factors geogràfics locals, d'aquests en destacaria dos:
  • Hem de pensar que com més pla, més probable per la formació, ja que els tornados requereixen que la massa d'aire es pugui organitzar, i generar forts corrents ascendents en espiral i si troba obstacles és més difícil la formació, d'aquí a que sigui més freqüent la formació de manegues marines que no pas la de Tornados en terra degut a la rugositat del terreny. La zona del fons de la Conca tot i no ser completament plana, seria suficient per la formació de Tornados.
  • Per a mi el factor clar es el cisallament de l'aire,  ja que en superfície teníem vent del Sud-Est "SE", canalitzat através de la vall del riu Francolí, mentre que poc més amunt a 1.500 metres (poc més amunt de les muntanyes de Prades), teníem un vent que circulava lliurement i amb força de direcció Sud-Oest "SW", (veure mapa anterior de 850hPa), aquesta diferencia de la direcció dels vents dona un angle perpendicular (angle recte de 90º) que afavoreix el els moviment en espiral d'ascens de l'aire:
Font: elaboració pròpia a partir de http://jofrepalau.wordpress.com/geografia/

Aquesta direcció en del vent en superfície del Sud-Est, canalitzat pel riu Francolí va determinar el desplaçament del tornado, precisament va tenir aquest direcció del vent dominant en superfície de SE, tot resseguint el curs del Francolí, vegeu el següent mapa amb el desplaçament estimat del tornado:

 Recorregut del tornado, font:http://www.tiempo.com/ram

- FITXA TÈCNICA
  1. El tornado va començar al SE del poble, entre 16:30 i 16:45, a la llera del riu Francolí, va tenir una duració activa d'uns 20-30 minuts, en els quals va recórrer uns 2,5 kms, amb un diàmetre aproximat d'entre 150-200m amb velocitat del vents que giraven en espiral, estimada entre 150 i 250km/h. amb una caiguda de pressió en el centre del tornado d'uns 15-30hPA, essent de F1 i amb algun pic de F2 en l'escala Fujita. El tornado es va diluir cap a les 17:15 al NW del Poble.
Vegeu més informació de l'escala Fujita a l'article sobre Tornados: http://codinameteor.blogspot.com.es/2011/06/dies-de-tornados.html

 Finalment, vegeu algunes imatges i el vídeo del tornado de l'Espluga de Francolí, senzillament espectaculars:
Imatges del tornado: font:http://www.tiempo.com/ram
 .
 font:Montse Rufié

BIBLIOGRAFIA:
http://codinameteor.blogspot.com.es/
http://oratge.org/tor.html "Joan Arús, José Manuel López i Antoni M. Mestres"
http://www.tiempo.com/ram/5893/los-tornados-en-cataluntildea-parte-ii-estudio-de-algunas-situaciones/
http://www.ncdc.noaa.gov/gibbs/
http://historiadeltemps.blogspot.com.es/ 
http://jofrepalau.wordpress.com/geografia/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada