dimarts, 3 de març del 2015

Última setmana de febrer amb nevades importants al Pirineu

Setmana del 23 al 28 de Febrer de 2015, amb força nortades que han acumulat gruixos de neu molt importants, en zones elevades de la cara nord pirenaica amb més d'un metre, fins i tot en alguns indrets congestes acumulades pel vent de més de 2 metres de neu nova!

 Congesta de neu a la vall de Núria. font: Marta Giralt
Congesta de neu acumulada pel vent al coll de Pal. font:desconeguda
Congestes de neu de més de 2 metres al coll de la creueta. font:Salvador Juncà

La situació s'enceta pel pas d'un front fred el dia 23 de febrer que obre les portes als vents freds del nord,  amb origen al nord de l'atlàntic, per tan força humits, però el més destacable és la persistència de la situació que es va prolongar al llarg de tota la setmana. El pas del front fins i tot va deixar alguns ruixats moderats, però de curta durada a bona part de Catalunya. Per exemple, aquí a Reus vam recollir 3mm caiguts en poca estona.

font: meteo.cat

Del dia 24 al 27 de Febrer de 2015, amb major o menor mesura va nevar pràcticament sense parar a la cara nord Pirenaica, fins i tot saltant en alguns moments a la cara sud pirenaica, tal i com podem veure en les imatges següents de neu caiguda prevista i del radar francès:

Neu acumulada prevista pel dia 24 de Febrer el dia que més va nevar.  font:meteo.cat

Nevada prevista gruixos i cotes, pels dies 25-26-27 de febrer. font:meteo.cat
 Nevada el dia 25 de febrer al radar francès. font:infoclimat.fr
Nevada en dies posteriors al radar francès: font:infoclimat.fr

Aquesta situació venia marcada per una constant entrada de vent humit del Nord-Oest, reforçada en alçada, pel pas del Jet stream a nivells alts sobre Catalunya, cosa que reforçava la nevada als Pirineus, on acumulaven la nuvolositat i les corresponents precipitacions, sobretot a la cara nord dels Pirineus:

 Jet Stream, vents a 300 hPa. font:infoclimat.fr
 Mapa de temperatures+isòbares+radar. font:infoclimat.fr

Aquestes són les quantitats estimades de neu de tot l'episodi als Pirineus, amb cota de neu  aque va anar oscil·lant al llarg de l'episodi, però en general nevant per sobre d'uns 1.000 metres:

 font:meteoexploration.com
Gruixos de neu acumulats en l'episodi. font:meteo.cat
 Aquests són els gruixos de neu caiguts durant el que portem d'hivern a 4 estacions del Pirineu i el corresponent risc d'allaus. Font:meteo.cat

Imatge del bosc de Gerdar (Bonaigua), després de la nevada. font:Meteomauri

El dia 28 de Febrer, els vents tendeixen anar girant cap a ponent, molt menys freds amb la qual cosa la cota de neu puja ràpidament i s'acaba la nevada a cotes mitges-baixes del Pirineu, mentre és desfà bona part de la neu caiguda a cotes baixes per les pluges. A més, en posteriors dies la precipitació ja s'acaba i les temperatures pugen i molt, a causa dels vents aponentats i reescalfats, que bufen durant els primers dies de març, cosa que provoca molts allaus per fusió de neu importants, i la corresponent crescuda de tots els rius pirinencs.

mapa de risc d'allaus previst pel cap de setmana. Font:meteo.cat 

Allau a Tavascan cobrint tota la llera del riu.
.
 Allau al Barranc d'Àtics a Alòs d'Isil. font:Parc Natural Alt Pirineu

 
Pont malmès per l'allau a Alòs d'Isil (Barranc d'Àtics). font:Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada