dijous, 5 de gener del 2012

Hivern ventós, sense fred, i pluges... no se n'esperen fins abril?

-Article tècnic de previsió a llarg termini-
 
Ara fa uns dies vaig avançar en un article tècnic per on aniran els trets aquest hivern i vist lo vist i la monotonia meteorològica d'aquest dies m'han fet pensar en més enllà... i avui m'atreviré a pronosticar el que queda d'hivern tot i que ja fa uns dies vaig dir que no m’agradaven les previsions a llarg termini...( i vist lo vist cada cop les odio més...) malgrat tot faré el meu pronòstic per l'hivern que insisteixo hem d’agafar amb pinces per a fer previsions de llarg abast, i ja us avanço que surten molt dolents pels amants de la neu i el fred.
Abans de tot m'explicaré: la Meteorologia és una ciència estadística, basada en models probabilístics introduint una sèrie d'equacions i paràmetres més o menys objectius, més les particularitats climatològiques-geogràfiques de cada zona. Doncs bé, aquestes són algunes dades objectives mesurades:
.
-       No hi ha aire fred acumulat a l’interior d’Europa, ja que engany ha penetrat massa aire càlid provinent de l’Atlàntic, per tan l’hivern serà poc fred, ja no hi ha temps material per a un refredament excessiu del subsòl que pugues dur onades d’aire fred, i qui sap potser podria ser fins i tot enguany igual no tinguem cap onada d’aire fred...  El fred és un procés que triga temps en generar-se, i senyors enguany NO HI HA AIRE FRED ni a l’anterior d’Europa ni al nord d’Europa, vegeu aquest mapes d’anomalies de temperatures respecte les normals del mes de desembre:

Temperatures mitjanes de fins a +7ºC, on s’hauria d’estar acumulant el “fred” a l’hivern! (font:NOAA)

Però els models no donen un futur gaire més esperançador, anomalies de temperatures altes i  extremes a Rússia, per els mesos de Gener, Febrer i Març, del model estacional de la NOAA :

(font:NOAA)

Mentre pel que fa a precipitacions amb l'anticicló de les Açores dominant-nos res de bo hem d'esperar, pels propers mesos:
Sembla per tant que ens esperen mesos de sequera fins a finals de Març o l'Abril... i pel que sembla el més de Gener va camí de ser com el Desembre, és a dir amb 0mm d'aigua caiguda!.  Sense neu als Pirineus, en tot cas només a la cara nord per les adveccions Atlàntiques, però sempre a cotes mes o menys altes de més de 1500-2000 metres... (Font:NOAA)

-         AO (Artic Oscillation) o NAO (North Atlantic oscillation) massa positives, donant índexs que fan impossible trencar la inèrcia Anticiclònica, i a més quan sembla que l’anticicló es debilita pel que sigui es torna a regenerar a les Açores i encara amb més força, desviant qualsevol hipotètica borrasca que es volgués apropar encara que fos per despiste, vegeu el mapa del GFS a 300 hores vista, sincerament deplorable:

 Aquest mapa es repeteix cíclicament tot l’hivern, alternant l’anticicló amb ventades del NW a les nostres contrades, (font:Wetterzentrale.de)
 
-     Corrent de golf (Gulf Stream), excessivament escalfada, alguns ja volen trobar correlacions amb l’escalfament global de la terra i es possible que no els hi falti raó. A més aquesta situació a dut aigües excessivament càlides a altes latituds, provocant un clar dèficit de gel oceànic entre Svalvarg- Illes Feroe- Islàndia- Groenlàndia... mireu la falta de glaç i neu del nord d'Europa, preocupant no?

 Elaboració pròpia a partir del mapa actual del coberta de gel i neu (font:NOAA)

-         No s’han produït escalfaments estratosfèrics a Europa (Podem trobar una correlació estadística entre els escalfaments estratosfèrics, amb refredaments troposfèrics, que semblen demostrats), sense escalfaments estratosfèrics, no podem esperar fred important, aquesta és la situació del passat 22 de desembre i del que es esperable per a lo que queda de l'hivern:


Per tan sequera al mediterrani, i sense fred a l'hivern....
.
  -   A més ara cada cop el dia ja es comença a allargar i a més el rajos solars poc a poc incideixen més directament, escalfant poc a poc cada cop més la Superficies terrestre del Hemisferi Nord, fent que les invasions de aire fred siguin cada cop menys probables i cada cop menys fredes.

L’única esperança és la pròpia estadística que en un ciència no exacta que encara pot donar alguna probabilitat perquè això es reverteixi, però malauradament és minsa. Sento ser pessimista, però he de interpretar els elements de la forma més objectiva possible, se’ns dubte males notícies per l'hivern, que no tindrem.

2 comentaris:

  1. Nano, molt bona feina i boníssima informació, però l'ortografia...

    ResponElimina
  2. Gràcies pel comentari :), ja he corregit bona part de les faltes d'ortografia

    ResponElimina