diumenge, 19 de gener del 2014

Pluges i Calamarsades a les Muntanyes del Camp (18-01-14)

Les pluges i calamarsades han afectat sobretot al matí del dia 18-01-14, ja de matinada s'han produït tempestes i calamarsades a l'Ebre que posteriorment s'han anat desplaçant cap a les muntanyes del camp de Tarragona tal i com podem veure:

Font:Elaboració pròpia a partir de meteo.cat

Una de les particularitats d'aquest episodi, és la convectivitat, és a dir les tempestes i calamarsades que no serien res extraordinari, però si sorprenen per atípics aquest fenomen a l'hivern, ja és molt poc freqüent que a l'hivern hi hagin calamarsades i tempestes, ja que pel fred a les capes més baixes de l'atmosfera, fa que les capes atmosfèriques tendeixin a estar més estratificades, fent que el moviments convectius siguin més difícils. Aquí podem veure els efectes de la calamarsada a les muntanyes de Prades (a Albarca):



font: Jordi Figueras (@quercuspirenaic) i Robert Pont (@roberticuliri)

Calamarsada a Vilanova de Prades
Font:Marc Vilalta

També és podien observar aquestes calamarsades de pedra petita, en les imatges de radar:
.
font:meteo.cat

Les quantitats enregistrades al camp de Tarragona han estat les següents: Tivissa 65mm; El Masroig 60mm; Pradell de la Teixeta 56mm; Ulldemolins 55mm; L'Aleixar 36mm; Prades 34mm; La Mussara 33mm; La Febró 29mm; Alforja 23mm; Riudoms 20mm; Reus 18mm; Tarragona 11mm (Dades:@meteoprades i @meteoclimatic i Tv3)

-ANÀLISI-

La situació bé marcada Dissabte, per l'arribada d'un Tàlveg amb un fort corrent en alçada del SW (sud-Oest), i amb vents en SFC (superfície) del sud(S) i sud-est (SE),  molt marcats tot aportant humitat del mediterrani.
Posteriorment, el Diumenge és forma una profunda depressió al sud de la península (que no ens afecta directament), però ens segueix enviant flux de SW, alhora que arriba aire fred en alçada:

 font:@Congestus
.
De cara a Dilluns la borrasca es retira cap a Itàlia, donant una forta mestralada a Tarragona i baixada de les temperatures:

Animació mapa isòbaric+geopotencial a 500hPa, dels 3 dies. Font:www.wetter3.de

Que la situació hagi estat aquesta a determinat que les pluges més importants s'hagin donat cap l'interior de Tarragona, ja que aquests vent humits tan marcats en Superfície en topar amb les muntanyes, aquestes fan com de "palanca" i obliguen el vent a ascendir, tot produint les pluges més importants cap a interior de les muntanyes de Tarragona, tal i com podem veure en el mapa de distribució de la precipitació:

 Font:meteo.cat

Vegeu la animació del radar al llarg del Dissabte, i satèl·lits meteosat visible i amb infraroig:


Font:meteo.cat, i sat24.com

Finalment, cal destacar les nevades produïdes als Prepirineus i pirineus en cotes baixes (600-700m) perquè durant la nit de divendres es va asserenar el cel i va fer que les mínimes a les valls fos molt baixa, i dissabte en arribar la pertorbació va trobar aquest magatzem d'aire fred de les valls fent que la precipitació de neu baixes molt més a baix del previst, ja que sinó la cota hagués estat més elevada amb una situació de Sud com era el cas. Aquests són alguns dels gruixos acumulats als Pirineus:

 Font:meteo.cat

Hem despedeixo amb una bonica foto de la Posta de sol d'ahir al Baix Camp:

 font:Jaume Alegre
_______________________________________________________
A títol personal; vull dedicar i homenatjar amb aquest post a la meva àvia materna que ens ha deixat en el dia d'avui (19-01-14), descansa en pau!

2 comentaris:

  1. Hola, Eloi, soc "aphanius" de Patimlameteo. Si em permets un suggeriment, jo afegiria també en el resum de l'episodi d'ahir l'estació de Meteoclimatic de Pradell de la Teixeta, que és un molt bon indicador en situacions de Sud i Llevant (palanca) del que ha plogut a les Serres de l'Argentera i Riudecols. Hi han caigut 58 mm en dos dies. Salut.

    ResponElimina