dimarts, 4 de novembre del 2014

Per fi arriba la tardor meteorològica (04/11/14)

Després d'un més d'octubre extraordinariament càlid i sec, arriba de cop la tardor meteorològica. Ha costat, però finalment ha arribat les primeres pluges i ventades, amb cara i ulls d'aquesta tardor, però ha calgut esperar fins a novembre, ja que l'octubre ha estat molt descafeïnat, sec i sobretot molt càlid, amb algunes temperatures de rècord, com els 33ºC del dia 21 d'octubre a Tarragona.

-Situació prèvia, durant octubre-

Durant el mes d'octubre, vam tenir moltes adveccions càlides amb vents dominants del sud en superfície, degut al posició estancada de les pertorbacions a l'Atlàntic, i a una dorsal anticiclónica en alçada a sobre del mediterrani Occidental, amb temperatures anormalment elevades, tot bloquejant les pertorbacions, i desviant-les a latituds molt superiors.

font: elaboració pròpia a partir de infoclimat.fr i Eumetsat.
 .
-Dia 3 de Novembre 2014-

Per sort, aquest inici de novembre s'ha trencat aquesta inèrcia, tan nefasta que dúiem desde octubre. I per fi aquest dia 3 de novembre tenim les primeres tempestes prefrontals que han afectat sobretot la costa central catalana, provocant algun aiguat local (30-50mm), fruït de cisalladura a nivells baixos, i l'enorme energia latent, recordeu que el mar esta més escalfat del habitual (entre 20-22ºC):
.
 Núvolades convectives a la costa de catalunya, amb els seus corresponents flancs de alimentació (línies de cúmuls provinents del mar, en direcció SW a NE). font:sat24.com
 .
Moment en que descarregaven dos potents tempestes a la costa catalana; una davant de Barcelona i l'altre a Tarragona, a les 11 del matí. Font:meteo.cat

 Distribució dels llamps caiguts. font:meteo.cat

La tempesta de Tarragona vista desde Almoster, font:Jaume Alegre

 -Dia 4 de Novembre 2014-

Durant aquesta jornada, ens arriba el sistema frontal, i al seu darrera una bossa d'aire fred de -26ºC (a 500hPa d'alçada uns 5.500m), aquesta és la primera entrada d'aire polar d'aquesta tardor, que en topar amb la massa d'aire mediterrània, ha provocat aquest temps inestable, fins i tot ha format una depressió al mediterrani de 992mb.

 Situació a les 12 del migdia a 500hPa, quan ja ens havia creuat la zona de màxima inestabilitat. font:elaboració pròpia a partir de Eumetsat

a 850 hPa al migdia, la advecció d'aire fred comença a penetrar desde les latituds més nòrdiques, també és veu el reflex de la Baixa Pressió en superfície.  font:elaboració pròpia a partir de Meteogroup

I en superfície, a les 17hores on es configura unes baixes pressions de 992hPa, just davant de la costa de Barcelona.
font:elaboració pròpia a partir de Meteociel.fr

 Preciosa pertorbació, davant la costa catalana a les 12hores. font:Aemet.es

Amb aquesta situació, és durant la nit i matinada, quan es produeixen la majoria de precipitacions a Catalunya i d'entre 10-20mm aquí al camp de Tarragona. Vegeu la imatge del radar de les 8 de la matinada, quan les precipitacions eren més generals:
.
font:meteo.cat

Posteriorment, com que les baixes pressions estaven davant la costa de Barcelona, i enretirant-se cap al mediterrani, els vent giren de Mestral i netegen de núvols Tarragona i el sud de Lleida al llarg del dia, i les precipitacions durant la tarda quedaven restringides únicament a Girona i al Pirineu, on per sobre dels 1800m ho feia en forma de neu, sent la primera nevada de la temporada, amb gruixos d'entre 10 i 30cm. Vegeu la imatge de la Serra del Cadí desde Bellver de Cerdanya:

 font: Jordi Rubira

Vegeu l'evolució del front, quan passava per Catalunya en les imatges de satèl·lit meteosat (IR):

font:conzorcio LAMA
.

2 comentaris:

  1. Me gusta mucho tu análisis...y eso que no te entiendo mucho..:-((
    Pero esta genial

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gràcias :). tienes la barra de traducción en el menú del lateral.

      Elimina