dimarts, 30 de desembre del 2014

Entrada freda de nord i nevada al Pirineu (del 27 al 29/12/14)

Finalment el que havia de ser un onada d'aire fred siberià, ha quedat en una simple entrada d'aire fred i sec d'origen continental, ja que l'anticicló britànic ha tallat de seguida la irrupció freda. Tot i que alguns mitjans de comunicació (poc rigorosos) parlaven d'onada de fred tècnicament no ho ha estat, ni de bon tros! ja que cal una aportació continuada d'aire fred polar o continental d'almenys 3 dies, i en prou feina va entrar aire fred continental durant 1 dia, per l'estrangulament de l'anticicló britànic.

-Situació sinòptica del 27-12-14-

Situació venia donada per una pertorbació (B) que es despenja desde les illes britàniques fins a centreuropa impulsant sobre Catalunya un flux de vents del nord-oest amb aire fred i molt de vent, alhora que arriba un front fred cap a migdia als Pirineus, mentre s'anava configurant una nova pertorbació cap al nord d'Itàlia (b), alhora que la centreuropea anava perdent pistonada. Vegeu l'animació de les imatges de satèl·lit:

font:Aemet.es
Imatge de satèl·lit visible (11:30h). Amb pertorbacions (L) i les masses d'aire fredes. 
font:Severe Weather Europe

Vegeu el següent muntatge; superposades les isòbares, les temperatures i el radar de França (que és per on va entrar la precipitació) del dia 27 de desembre, al migdia:

 Precipitació entrant al Pirineu a partir del migdia i neu baixant ràpidament de cota. 
font:elaboració pròpia a partir de infoclimat.fr

-Situació sinòptica 28-12-14-

Amb el pas del front fred, s'obren les portes als vents de nord i algunes nevades, sobretot a la cara nord pirenaica, vegeu la situació durant la nit, quan el front fred tot just estava travessant els Pirineus:

 Imatge superposada del mapa isobàric i de radar (francès), on es veu l'evolució de la baixa (B) centreuropea cap al mar Adriàtic. Font:infoclimat.fr
Situació a mitjanit, quan s'intensifica la nevada al Pirineu. font:infoclimat.fr

Ja durant el dia, després del pas del front fred, baixada notable de cota de neu fins els 500m, afectant la cara nord pirenaica durant tota la jornada del dia 28 i molt de vent del nord, produint l'efecte del Torb, capaç d'arrossegar algunes volves de neu també a la cara sud pirenaica (això si, testimonials):

Imatge de satèl·lit visible, del matí, on es veu el centre de la pertorbació al mar Adriàtic amb tempestes a Itàlia, també es veuen els núvols retinguts per la serralada pirinenca que produeixen les nevades, alhora que veiem la nevada generalitzant-se a centreuropa. font:Severe Weather Europe

 -Situació sinòptica 29-12-14- 

Dia en que els vents comencen a virar i a entrar clarament de gregal (NE), sent molt més secs, i fent que la nevada al Pirineu es vagi aturant, alhora que l'anticicló britànic (A) se'ns tira al damunt. Malgrat tot, és aquest dia quan ens arriba la majoria de l'aire fred continental, aquí a Catalunya:

 Entrada d'aire fred continental. font:Pere Almendárez a partir de meteociel.fr

Amb tot, tal i com podem veure l'entrada d'aire fred ens agafa de refiló, i de seguida es retira cap a centreuropa i Itàlia, degut a que l'anticicló Britànic s'eixampla cap a França, tot tallant l'injecció d'aire fred cap a nosaltres. Per tan aquesta situació, NO la podem catalogar d'onada de fred. Això si, el temporal ens ha deixat una mica més de neu als Pirineus:

Imatge del dia 29 de la nevada al Pirineu. font:satèl·lit Terra-Modis 

Cal destacar que a causa del vent, la neu a estat molt mal repartida i així algunes raconades han acumulat gruixos importants, mentre que en altres zones ventades el vent s'enduia la neu. Aquests són els gruixos de neu acumulats durant tot l'episodi, i els dies en que és van donar els gruixos màxims:

 font:meteo.cat


Finalment, vegeu la imatge de les valls d'Àneu al Pallars Sobirà, on per sobre de la cota dels 1.000m la neu hi era ben present, i per sota ja havia desaparegut:

Imatge dels prats d'Escalarre, desde el mirador de Burgo. font:PN Alt Pirineu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-MeteoCod.- us desitja un bon any nou i feliç any 2015. Moltes gràcies. 
Atentament: Eloi Codina Quiñones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada